Atenţie, şoferi, noile modificări prevăd interdicţii la folosirea telefoanelor sau a altor dispozitive mobile

Zilele acestea au fost publicate noile prevederi ale codului rutier ce vor intra în vigoare în termen de 60 de zile, perioadă în care Poliția Rutieră va desfășura activități de informare a participanților la trafic.

Astfel, se va interzice ținerea în mână ori folosirea în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare. Varianta aflată în prezent în vigoare interzice doar folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului.

Nerespectarea noilor prevederi se va sancționa cu patru puncte de penalizare și amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă, cu o valoare de la 870 la 1.160 lei. Vor fi sancționați cu amendă și conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere.

În plus, titularul unui permis de conducere, care încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă, cuprinse între 580 și 725 lei și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social crește.

„În primele şase luni ale acestui an, polițiștii rutieri din Caraș-Severin au organizat 29 de acțiuni pe linia folosirii telefonul mobil la volan, în urma cărora au aplicat 168 sancțiuni contravenționale”, spune Alina Boieru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.

Comentarii