Ca la noi, la nimeni: hotărârea de Consiliu local înainte, şi abia apoi cea de Guvern!

Consilierii municipali reşiţeni au aprobat, în ultima lor şedinţă, proiectul de hotărâre privind numărul de burse şi a cuantumului burselor pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, aferent semestrului I al anului şcolar 2018-2019, de pe raza Municipiului Reşiţa.

Având în vedere că elevii sunt pe cale să intre în vacanţa de vară, surprinde, cel puţin la prima vedere, hotărârea consilierilor locali ce se referă la primul semestru şcolar. În realitate, lucrurile au şi o logică pentru că depind de o Hotărâre de guvern, care stabilea cuantumul minim al unei burse.

Iată ce ne-a mărturisit viceprimasrul Gabriel Duruţ: „În anii anteriori, Hotărârea de guvern venea mai repede. Anul acesta, bugetul fiind aprobat mai târziu, nu există până acum un astfel de act normativ, motiv pentru care am urmat modelul altora, cu aprobarea cuantumului burselor din anii trecuţi. Mai mult, hotărârea Consiliului local se referă doar la primul semestru al anului, aşteptând în continuare să se publice acea Hotărâre de guvern. Dacă cuantumul burselor va fi mai mare, vom proceda şi noi la o rectificare“, spune viceprimarul Gabriel Duruţ.

Elevii reşiţeni beneficiază, cu plată de la primăria locală, de 1244 de burse, după cum urmează: burse de merit – 948, în cuantum lunar de 30 de lei, burse de performanţă – 23, în valoare de 100 de lei fiecare, burse de ajutor social – 272, de 30 lei lunar şi o bursă de studiu, în cuantum de 20 de lei/lună. Efortul financiar anual al primăriei este de peste 350.000 de lei.

Norocul elevilor beneficiari este că aceste burse se acordă, cumulat, la sfârşitul anului şcolar, iar copiii nu aşteaptă după ele în fiecare lună.

Comentarii