Cele mai căutate cursuri de calificare: îngrijitor bătrâni şi agent de pază

Close-up of nurse assisting ill elder man

În perioada ianuarie-iulie 2019, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin a cuprins în cele opt programe de formare profesională gratuite, un număr de 214 persoane. Este vorba de un program de iniţiere, şase programe de calificare/recalificare şi un program de perfecţionare.

Din cei 214 cursanţi, 174 sunt șomeri, 15 sunt personae beneficiare de formare la locul de muncă prin programe de ucenicie, iar 25 sunt persoane care nu beneficiază de gratuitate, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Meseriile/ocupaţiile, în funcție de numărul de participanți, pentru care s-au organizat programele de formare profesională gratuite pentru şomeri în primele şapte luni ale anului sunt: îngrijitor bătrâni la domiciliu -49, inspector securitate şi sănătate în muncă –28 , agent de securitate – 23, operator introducere, validare şi prelucrare date -21, fasonator mecanic -20, agent de vânzări -19 şi frizer, coafor, manichiură, pedichiură -14. 

În ceea ce priveşte participarea şomerilor la cursurile de formare profesională, cel mai ridicat interes pentru astfel de programe de formare s-a înregistrat în rândul șomerilor cu vârsta peste 45 de ani (48,86%), urmaţi de cei din grupa de vârstă 25–35 de ani şi de cei cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani (câte 17,81%), la polul opus fiind cei cu vîrsta sub 25 de ani (15,52%).

În funcţie de nivelul de studii al şomerilor participanţi la cursurile de formare profesională, cei mai mulţi cursanţi, 129 persoane (74,14%), au studii profesionale, liceale sau postliceale, urmați de cei cu studii primare şi gimnaziale – 13 persoane (7,47%)şi de cei cu studii superioare -32 persoane (18,39%).

În cursul lunii septembrie 2019, AJOFM Caraş-Severin va organiza două programe gratuite de formare profesională în meseriile de ospătar, la care vor participa 20 persoane şi lucrător în comerţ,  la care s-au înscris 40 de persoane.

Mai multe informaţii privind stadiul realizării Planului de formare profesională al AJOFM Caraş-Severin sunt disponibile pe www.anofm.ro, la secţiunea destinată AJOFM Caraş-Severin – “Programe, Strategii, Statistici”, iar oferta de cursuri de calificare este disponibila la sectiunea destinată AJOFM Caraş-Severin – „Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”.

Comentarii