Menu

Articol

Anarhistul Ioan Fără de Ţară

Autor: 

Anarhie înseamnă cooperare şi lipsa autorităţii. Cooperarea nu cere de la oameni un altruism deosebit, ci doar înţelegerea faptului că aceasta este o strategie mai bună, mai eficientă decît competiţia permanentă, de a-ţi atinge propriile scopuri. Societatea anarhică - căci despre ea vorbesc! - este descentralizată şi non-ierarhică, dar nu dezorganizată! Indivizii şi grupurile se organizează de jos în sus, spontan, liber, dinamic, în funcţie de interesele lor. Nu există o autoritate plasată deasupra, care să-i organizeze.

Dacă a nu da curs intereselor de partid în detrimentul intereselor obştii este anarhie, atunci da, Ioan Popa este Anarhist!

După „Pacea de la Ezeriş”, am înţeles că noul (pe atunci!) primar al Reşiţei, Ioan Popa, este hotărît să anuleze conflictele politice care au distrus România în ultimii 30 de ani şi să pornească pe drumul construirii unui viitor pentru comnitatea locală care l-a ales! Ioan Popa pare a fi un Ioan Fără de Partid. Ioan-ul istoric, fiul lui Henric al II-lea Plantagenet şi frate cu Richard Inimă de Leu, a fost supranumit „Fără de Ţară” deoarece, spre deosebire de fraţii săi, nu a primit teritorii de la tatăl său, Henric. Alăturarea celor doi Ioani este doar literală şi nu faptică!

Ioan Popa a reuşit, în scurta sa perioadă de administrare a Reşiţei, să demareze cîteva proiecte care pot schimba faţa oraşului în viitor, fără să implice partidul care l-a sprijinit să acceadă în funcţie. Ba, mai mult! A reorganizat firmele din subordinea Primăriei în aşa fel încît acestea să nu mai fie doar instrumente care aruncă lopeţi de bani la partid!

Scriam cândva, pe la începutul lui ianuarie 2016, că la primăria Reșița avem nevoie de un nebun. Nu unul aflat sub tratament pe la psihiatrie, ci un „nebun” care să se încaiere eficient cu oceanul de probleme pe care administratorii anteriori l-au lăsat cadou acestui încercat oraş. El e Popa! Şi nu mă puteţi bănui de simpatii sau legături pecuniare nici cu primarul ales, nici cu formaţiunea politică sub stindardul căreia Primarul de pe Bîrzava vieţuieşte! Dar, trebuie să recunosc, Popa e liberal născut, iar nu făcut! E mai degrabă un Ioan Fără de Partid, pentru că PNL-ul la vârf este plin de funcţionari publici!

Powered by Jasper Roberts - Blog