Menu

Articol

Atentat la Bagdad, pe fondul creării unei noi forţe în regiune

Autor: 

BMTF, 15 ian - Două explozii simultane, în această dimineață, în centrul Baghdadului, în Sahet al-Tayaran (Piaţa Aviaţiei), s-au soldat cu cel puţin 16 morţi, potrivit serviciilor de securitate, care afirmă că a fost vorba de un atentat sinucigaş, informează AFP. Martorii spun că atentatele au avut loc lîngă un loc de adunare al muncitorilor din construcţii.

Atentatul survine pe fondul creării unei noi forțe de securitate în regiune. Coaliţia condusă de SUA în Syria acţionează împreună cu miliţiile aliate syriene pentru a crea o nouă forţă de frontieră, compusă din 30.000 de oameni, a anunţat coaliţia duminică, o decizie care nemulţumeşte Turcia, deja iritată de sprijinul american pentru forţele în care domină kurzii în Syria, informează Reuters.

Forţa, a cărei primă promoţie de angajaţi este în proces de pregătire, va fi desfăşurată la graniţele din regiunea controlată de Forţele Democratice Syriene (SDF), o alianţă de miliţii din nordul şi estul Syriei, dominată de kurzi. Într-un e-mail trimis Reuters, Biroul Afacerilor Publice al coaliţiei a confirmat detaliile referitoare la noua forţă, relatate de The Defense Post. Circa jumătate din efectivele forţei va cuprinde veterani SDF, iar recrutarea celeilalte jumătăţi este în curs de derulare, a declarat sursa citată.

Forţa va fi desfăşurată de-a lungul graniţei cu Turcia, în nord, la graniţa iraqiană în sud-est şi de-a lungul Văii Eufratului. Compoziţia etnică a forţei va fi conformă cu zonele pe care le deservesc. Mai mulţi kurzi vor activa în zone din nordul Syriei. Mai mulţi arabi vor activa în zone de-a lungul Văii Eufratului şi de-a lungul graniţei cu Iraqul, în sud. 

Într-o primă reacţie, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayipp Erdogan a declarat că antrenarea de către americani a unei forţe de frontieră syriene din care fac parte miliţii kurde reprezintă "un pas îngrijorător" şi inacceptabil.

În paralel, forţele armate din estul Lybiei au acuzat duminică Turcia de susţinerea terorismului, informează Xinhua.

"Vom pedepsi Turcia şi toate firmele ei. Contractele lor în Lybia nu mai sînt valabile", a declarat Ahmad Al-Mismari, purtător de cuvînt al armatei.

Mismari a afirmat că "Turcia este sponsorul terorismului în ţara noastră încă dinaintea începerii războiului împotriva terorismului". El a precizat că încă nu a fost desemnată o comisie a Camerei Reprezentanţilor care să ancheteze transportul de explozivi din Turcia în Lybia la bordul unei nave, pentru Frăţia Musulmană şi al-Qaeda. Mismari a susţinut că nava respectivă, interceptată de garda de coastă a Greciei acum cîteva zile, nu se îndrepta către portul lybian Misurata, la 250 de kilometri est de Tripoli, aşa cum au susţinut autorităţile elene, ci către terorişti. După ce armata a salutat alegerile apropiate, Frăţia Musulmană s-a convins că va pierde, aşa că a recurs la arme şi explozivi pentru a crea haos, a mai spus oficialul lybian.

Ministerul de externe al Lybiei şi reprezentantul ONU în această ţară, Ghassan Salame, au cerut duminică detalii despre nava capturată în Grecia.

Mismari a mai declarat, într-o conferinţă de presă, că Turcia şi Sudanul au format o reţea de informaţii, după vizita în această ţară şi în Tunisia a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. (Sursa: M-SecurityNews)

Powered by Jasper Roberts - Blog