Menu

Articol

Cărbunele de Anina poate lua drumul Bosniei!

Exploatarea cărbunelui depozitat în valea pârâului Anina a depăşit faza de poveste frumoasă şi pare că devine realitate. Ambiţia primarului Aninei, Gheorghe Românu, de a scoate bani pentru oraş din „piatră seacă”, mai bine zis din cărbunele granule, aruncat de pe vremea când funcţiona mina, a ajuns în faza în care se caută un cumpărător. Până anul acesta explotarea cărbunelui nu s-a putut face din cauză că lui Românu îi lipseau două hârtii. Nu avea autorizaţia de mediu şi licenţa pentru exploatare de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM). Între timp, Primăria a obţinut cele două autorizaţii şi este gata să exploateze cărbunele cu propria antrepriză de construcţii.

Însă, toată lumea ştie de poveste cu Tică şi cu Tache. Când fu Tică, nu fu Tache şi aşa mai departe. Lucrurile se leagă greu, acum, din cauză că, în România, aproape nimeni nu mai are nevoie de cărbune. Centrala de la Mintia e în insolvenţă, are anumite restricţii de funcţionare şi nu cumpără cărbune decât din Valea Jiului, vale înfundată şi ea în probleme.

În această situaţia, primarul Românu a trimis oferta unei firme din Bosnia, care vrea să cumpere toată cantitatea de cărbune, luând câte 10.000 de tone pe lună. În momentul de faţă cei doi parteneri, Primăria Anina şi bosniacii, se află la negocieri pentru stabilirea preţului.

Gheorghe Românu este optimist şi speră să ajungă la un acord cât mai repede. Românu are şi o părere de rău, că nu a reuşit să găsească un cumpărător în ţară, pentru că, astfel, cu transportul până în Bosnia, câştigul va fi diminuat faţă de estimările iniţiale.

Depozitul de cărbune-granule de la Anina

Powered by Jasper Roberts - Blog