Menu

Articol

Caraș-Severin rămâne între județele cele mai slab dezvoltate ale României

Din 2008 și până în prezent, cifra de afaceri a județului Caraș-Severin a crescut cu 46%. Pentru unii poate fi considerat un lucru bun, în comparație cu creșterile de la, Vrancea, de 2%,  Brăila - 11%, Giurgiu – 16% sau Hunedoara unde dinamica a fost de doar 19% în această perioadă. E drept, sunt județe în care cifra de afaceri a crescut spectaculos. Satu Mare cu 94%, Tulcea – 91%, Constanța – 96%, Prahova - 102%, Sibiu – 122% , Mureș - 133%, Arad – 136%,  Ilfov – 180% și Argeș - 209%.

Potrivit www.zf.ro, dacă în urmă cu opt ani asigura 63% din afacerile naționale, astăzi ponderea Bucureștiului este de doar 37%, iar acest lucru se datorează prezenței masive a capitalului străin, dar și autohton în județe precum: Alba, Arad, Argeș și Dolj.

Într-un așa-zis clasament al dinamicii cifrei de afaceri în perioada 2008 - 2016, Caraș-Severin se situează pe locul 35, cu o cifră de afaceri de 5,6 miliarde de lei. Înaintea sa  se plasează Teleorman, considerat județul sărăciei, unde cifra de afaceri este la 5,7 miliarde de lei, Botoșani – 6,2 miliarde de lei, Vrancea baronului PSD Marian Oprișan – 6,7 miliarde de lei. Satisfacția noastră e că, dacă se poate vorbi despre așa ceva, nu suntem chiar cei mai slabi din țară. În spatele nostru se mai găsesc patru județe: Vaslui – 5,4 miliarde de lei, Covasna – 5,3 miliarde de lei, Giurgiu – 5,2 miliarde de lei și Mehedinți care cu cifră de afaceri de 2,7 miliarde de lei și cu o dinamică de – 10%, parcă nici nu face parte din această țară.

Cum era de așteptat, Caraș-Severin rămâne oaia neagră a Regiunii V Vest, în cadrul căreia județul Timiș are o cifră de afaceri de 49,2 miliarde de lei, a treia după București și Ilfov, Arad – 25,9 miliarde de lei, iar Hunedoara – 9,9 miliarde de lei.

Privind aceste cifre, ne dăm seama că pentru a ne apropia de cele trei județe din regiune ar fi nevoie de o minune: ori să dea buzna toți investitorii care vor veni în vestul țării ori ca cele trei județe să nu se mai dezvolte deloc în următorii 10-15 ani!

Powered by Jasper Roberts - Blog