Menu

Articol

Comemorăm închiderea liniei ferate Oraviţa – Iam!

Astăzi comemorăm 10 luni fără 3 zile de la închiderea, în linişte şi discreţie absolută, a celei mai vechi linii de cale ferată de pe teritoriul României. Este vorba despre linia ferată Oraviţa – Iam, parte a liniei Oraviţa – Baziaş, inaugurată în data de 20 august 1854. Porţiunea de linie ferată Oraviţa - Iam a funcţionat până anul trecut, în 17 martie, când societatea Regiotrans şi-a suspendat temporar activitatea, din cauza unor nereguli privind siguranţa feroviară. Regiotrans şi-a suspendat activitatea temporar, dar linia Oraviţa – Iam a rămas închisă şi azi!

Despre acest fapt a vorbit bibliotecarul Erwin Josef Ţigla, cu prilejul dezbaterii despre istoria Banatului de Munte, organizată, ieri, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reşiţa, cu participarea inginerului Dan Perianu.

Inginerul Dan Perianu a vorbit despre istoria căii ferate Oraviţa – Baziaş, iar Erwin Josef  Ţigla a povestit despre o excursie organizată de Forumul German pe linia Oraviţa - Iam, în anul 2014, cu ocazia sărbătoririi a 160 de ani de la inaugurarea liniei. Ţigla şi-a amintit că, atunci, în 20 august 2014, la două treceri de cale ferată, mecanicul de locomotivă a oprit trenul, a coborât din cabină şi a pus bariera. Apoi a trecut trenul peste şosea, a coborât din nou şi a ridicat bariera, după care trenul a plecat mai departe.

„Am văzut cum mecanicul coboară şi urcă şi pune şi ridică bariera şi nu mi-am imaginat că în secolul XXI se poate întâmpla aşa ceva. Mi-am zis că mai rău de atât nu se poate”, a spus Ţigla.

Iată că se poate! Cea mai veche linie de cale ferată din ţară a fost închisă. Şi nici linia Oraviţa – Anina nu se simte prea bine!

(fotografiile au fost făcute de Dan Stănescu, în excursia din august 2014)

 

Powered by Jasper Roberts - Blog