Menu

Articol

Crizele umanitare se vor acutiza în 2018

Autor: 

BMTF, 3 dec - Crizele umanitare din întreaga lume se vor înrăutăți anul viitor, pe fondul continuării războaielor civile din Africa, a foametei în regiunile afectate de conflicte și a amenințării reprezentate de violențele islamiste, violența și insecuritatea vor spori în Afghanistan, Republica Democrată Congo, Lybia, Etiopia, Mali, Somalia și Syria, a prognozat ACAPS, un grup de reflecție cu sediul la Geneva, într-un raport, informează Reuters.

Raportul ACAPS, organizație nonprofit care sprijină lucrătorii umanitari cu monitorizări zilnice și analize în 150 de țări, a examinat necesarul a 18 țări în 2018 și nu a găsit prea multe motive de bucurie, comentează agenția de presă britanică.

Anul viitor, Etiopia se va alătura Nigeriei de nord-est, Somaliei, Sudanului de Sud și Yemenului pe lista țărilor în care există risc de foamete, se menționează în raport, intitulat "Panoramă umanitară: O analiză a crizelor majore din 2018".

În loc să aducă stabilitate, perspectiva alegerilor în Afghanistan, Iraq, Lybia, Sudanul de Sud și Venezuela este de așteptat să exacerbeze tensiunile și să alimenteze violențele, mai scrie ACAPS în raportul său, adăugând că extremismul islamic va continua să provoace moarte și conflicte.

În ciuda înfrîngerii Statului Islamic în principalele sale fiefuri din Iraq, este de așteptat ca gruparea teroristă să continue atacurile improvizate în întreaga țară pentru a destabiliza guvernul, dar și să încerce să capete forță și resurse în sudul Lybiei. La fel de probabil este și faptul că Statul Islamic va încerca să-și sporească prezența în regiunea Puntland din Somalia, afectînd populația civilă și provocînd ciocniri cu cel mai mare rival regional al său, Al Shabaab, ceea ce va spori caracterul letal al atacurilor SI.

Potrivit ACAPS, grupări armate islamiste ar urma să profite de retragerea trupelor guvernamentale din centrul Mali, căutînd să obțină mai mulți recruți locali și o mai mare influență, în vreme ce, în Afghanistan, talibanii își vor consolida fiefurile rurale, iar producția de opium va crește, sporind finanțarea pentru grupările armate.

Într-un raport separat, organizația Famine Early Warning Systems Network, finanțată de SUA, a atras atenția că circa 76 de milioane de oameni din 45 de țări ar putea avea nevoie de asistență alimentară în 2018, ca urmare a conflictelor, a unei secete de 18 luni în Cornul Africii și a prognozelor meteo pentru primăvara viitoare în Africa, unde sînt anunțate mai puține ploi decît media obișnuită. (Sursa: M-SecurityNews)

Powered by Jasper Roberts - Blog