Menu

Articol

Croaţia! Croaţia! Croaţia!

Când spui Croaţia în aceste zile, te gândeşti în primul rând la Luka Modric, Ivan Perisic, Ivan Rakitic, Mario Mandzukic, fotbalişti ce scriu istorie la campionatul mondial de fotbal din Rusia. Dar şi la Kolinda Grabar-Kitarovic, preşedinta cu sânii cât lubeniţele de Dăbuleni, ce nu are nicio jenă să apară  în toată splendoarea ei pe plajele Adriaticii. Te gândeşti la ţara cu suprafaţa de doar şapte ori mai mare decât a Caraş-Severinului şi cu o populaţie egală cu numărul fotbaliştilor legitimaţi în Anglia, învinsă fără drept de apel de urmaşii regelui Petre Kresimir al IV-lea.

Aseară, tăvălugul croat a făcut din nou legea în meciul din semifinală. Englezii au făcut greşeală să înscrie încă startul meciul, iar acest lucru nu a făcut decât să-i înfurie pe oamenii conduşi în teren de un jucător mărunţel, cu părul lung şi prins în bentiţă şi pe lângă care treci pe stradă fără să-l bagi în seamă, dar care este esenţial pentru marele Real Madrid: Luka Modric. Imaginaţi-vă un roi de albine zgândărit de un urs aflat în căutarea borcanului cu miere. Cam aşa a arătat pe teren armata croată. A călcat totul în picioare, luptând pe viaţă şi pe moarte, aşa cum au făcut-o părinţii lor în războiul de independenţă de la începutul anilor ’90. Pentru a treia oară într-o singură săptămână, croaţii au jucat prelungiri, dar niciun moment nu au lăsat să se vadă oboseala. Ba mai mult, în meciul cu Anglia, antrenorul Zlatko Dalic a făcut prima modificare de jucători abia în prelungiri. Asta da condiţie fizică!

Iar spiritul de războinici şi de învingători al croaţilor nu îl întlnim doar în fotbal. Să ne amintim de rezultatele din handbal, atât la fete, cât şi la băieţi, de baschet, polo, tenis de câmp. Este adevărat, fotbalul este perla de pe coroana sportului din ţara reinventată în 1991, după 70 de ani de confederaţie.

Indiferent de rezultatul de duminică seară, când croaţii au toate şansele să jumulească cocoşul galic. Modric, Rakitic şi ai lor vor fi primiţi la Zagreb ca nişte eroi. Iar noi, ca naţie, am avea ce învăţa din lecţia pe care Hrvatska a predat-o impecabil la acest campionat mondial de fotbal. Totul este să vrem, să ne ne depăşim condiţia dictată de orgoliile miticilor de la Bucureşti.

Powered by Jasper Roberts - Blog