Menu

Articol

Eroii români, comemoraţi în Ungaria, de ”Ziua morţilor”

Autor: 

În ziua de 25 octombrie 2018, Consulatul General al României, reprezentat prin Florin Vasiloni, consul general, a participat la ceremonii organizate în cinstea eroilor români, desfăşurate în localităţile Micherechi (Mehkerek), Şercad (Sarkad) şi Gyula (jud. Bekes), din Ungaria, cu prilejul sărbătorii “Zilei morţilor“ (Sărbătoarea tuturor sfinţilor, tradiţională în creştinătatea occidentală), în preajma Zilei Armatei Române.

La Micherechi, în prezenţa multor localnici, reprezentanţi ai primăriei locale, profesori, pedagogi, elevi şi preşcolari de la şcoala şi grădiniţa din localitate, au fost depuse coroane de flori la monumentul ostaşilor români din cimitirul localităţii, căzuţi în septembrie 1944 în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare, la “Monumentul strămoşilor (inaugurat în anul 2016 în centrul localităţii, donaţie a pr. Nicolae Bordaşiu din Bucureşti) şi la monumentul ostaşilor unguri, etnici români din Micherechi, căzuţi în cel de-al doilea război mondial, aflat în centrul localităţii, lângă primărie. Elevi ai şcolii din Micherechi au prezentat un program de poezii în limba română. Au depus coroane Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), viceprimarul comunei Micherechii, Bertold Netea,  prof. Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoguvernării Române din judeţul Csongrad, conducerea şcolii şi grădiniţei din localitate, reprezentanţi ai altor instituţii locale.

Consulul general, Florin Vasiloni, a fost primit în mod oficial, la sediul Primăriei Sarkad, de către conducerea acesteia. Apoi, oficialii au participat la o ceremonie religioasă, urmată de depuneri de coroane de flori la monumentul ostaşilor români neidentificaţi, şapte la număr, căzuţi în septembrie 1944, în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare. Monumentul, ridicat în urmă cu câţiva ani prin grija Autoguvernării Române din Sarkad în cimitirul orăşenesc, este situat alături de un altul dedicat soldaţilor unguri căzuţi în zonă şi de un obelisc în cinstea soldaţilor sovietici decedaţi, mutat după anul 1990 din centrul oraşului Sarkad. Preotul Ioan Bun, parohul Parohiei Ortodoxe Romane de la Micherechi, şi preotul reformat din localitate au oficiat slujbe de pomenire a eroilor.

În aceeaşi zi, în organizarea Consulatului General al României la Gyula, în cimitirul din cartierul “Oraşul mic românesc din Gyula”, a avut loc un serviciu religios comemorativ, cu depunere de coroane de flori, organizat în memoria lui Simion Pop, fostul ambasador al României în Ungaria, în perioada 1990-1992. Slujba a fost celebrată de pr. Petru Puşcaş, parohul Bisericii “Sf. Parascheva” din Gyula. S-a  evocat astfel memoria ilustrului diplomat, decedat şi înmormântat în cimitirul din Gyula în luna mai 2008. Simion Pop, jurnalist şi scriitor, a fost printre altele redactor la Radiodifuziunea Română, redactor-şef al  revistei “România pitorească”, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor.

Powered by Jasper Roberts - Blog