Menu

Articol

Felix Borcean nu exclude disponibilizări la spitalul din Caransebeş

Autor: 

În plenul şedinţei Consiliului Local Caransebeş de joi, 20 decembrie, liderul grupului social-democrat, Florin Bogdea, a cerut să li se prezinte aleşilor municipali un raport în care să fie prezentată situaţia financiară a Spitalului Municipal de Urgenţă, ca urmare a faptului că în presă au apărut informaţii conform cărora fostul manager, Mihaela Popovici, a lăsat unitatea medicală cu datorii.

Primarul Felix Borcean a spus că, în momentul preluării mandatului de către Mihaela Popovici, în luna octombrie a anului trecut, datoriile unităţii medicale erau de aproximativ 8 milioane de lei, pentru ca în momentul de faţă suma să fie de aproape 12 milioane de lei.

Şi, chiar dacă în şedinţa extraordinară de guvern din 21 decembrie 2018, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că se alocă două milioane de lei spitalului caransebeşean, bani obţinuţi ca urmare a eforturilor reunite ale parlamentarilor cărăşeni Luminiţa Jivan şi Marcel Vela, suma nu schimbă prea mult situaţia unităţii sanitare, astfel că declaraţiile date de edilul caransebeşean după şedinţa de consiliu rămân în continuare de actualitate.

Felix Borcean a declarat că auditul care se desfăşoară la spital nu s-a încheiat şi, în plus, la rândul său, Octavian Dena a solicitat la Ministerul Sănătăţii încă un audit. „Vor fi două audituri, în urma cărora, zic eu, se va vedea foarte clar situaţia reală a Spitalului Municipal de Urgenţă. Eu nu am de ce să mă tem, ar trebui să se teamă poate cei care au condus spitalul. Trebuie văzută situaţia reală, nu numai în perioada mandatului Mihaelei Popovici, ci cred că trebuie vizate toate mandatele anterioare şi făcut un calcul cum şi de ce au crescut aceste datorii, pentru că niciodată ele nu au fost stopate, au existat poate perioade de încetinire a datoriilor, nicidecum nu a fost vorba de o scădere vizibilă, iar ceea ce aştept eu de la noul manager este tocmai acest lucru – stoparea datoriilor. Bineînţeles, nu mă aştept ca în termen de unul, doi sau trei ani ele să fie şterse complet, acest lucru s-ar putea face, cred eu, doar printr-un ajutor financiar, fie din partea Primăriei, fie din partea Ministerului Sănătăţii, fie din partea Consiliului Judeţean sau din toate cele trei părţi, dar mă aştept la măsuri care să transmită faptul că se vrea stoparea rostogolirii acestui bulgăre al datoriilor”, a spus edilul Caransebeşului.

La zvonurile conform cărora în spital ar urma să fie disponibilizate 100 de persoane, edilul Caransebeşului a declarat că acest lucru n-ar fi exclus. „Da, de ce nu, o văd ca pe una dintre soluţiile pentru a reduce cheltuielile, datorită faptului că schema de personal este supraîncărcată, cu toate că, la capacitatea actuală a spitalului, este nevoie chiar de un număr mai mare de angajaţi. Asta însă nu înseamnă că nu se poate lucra şi cu un număr mai mic de salariaţi, dar mai eficienţi. Vorbim aici nu doar de personalul auxiliar, ci chiar şi de medici. De la mic la mare... De la vlădică la opincă...”, a mai spus Felix Borcean, care a adăugat că, deşi la spital a fost numit un nou manager, asta nu-l împiedică să-şi dorească în continuare construirea unei noi unităţi medicale, despre care s-a tot vorbit în utimul timp în presă.

Atunci când i s-a cerut să se pronunţe referitor la faptul că, în şedinţa de Consiliu Judeţean de marţi, 18 decembrie, în urma unui amendament Caransebeşului i s-au luat 65.000 de lei din cei 100.000 destinaţi acoperirii unei părţi a datoriilor, Felix Borcean a spus că exact aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în 2016, când tot pentru spitalul din Caransebeş s-au alocat mai puţine fonduri decât s-au dat altor comune, pe considerente clar politice.

El a mai adăugat că a purtat o discuţie telefonică cu prefectul Matei Lupu, care i-a cerut o situaţie fundamentată a datoriilor spitalului, chiar după acea şedinţă a Consiliului Judeţean, Felix Borcean considerând că există, totuşi, o dorinţă de a ajuta suplimentar spitalul caransebeşean.

Powered by Jasper Roberts - Blog