Menu

Articol

Festival de colinde românești la Gyula și Chitighaz, în Ungaria

Autor: 

Comunitatea istorică românească din Ungaria se pregătește să întâmpine sărbătoarea Nașterii Domnului, prețuind colindele și obiceiurile tradiționale românești. În această perioadă, au loc spectacole de colinde, serbări la școlile unde învață copiii românilor, manifestări religioase. La aceste manifestări participă și consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni.

În data de 17 decembrie, la Gyula, în Catedrala istorică „Sf. Nicolae”, a avut loc a doua ediție a “Festivalului Colindelor la Gyula”, în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei. În fața românilor din Ungaria au concertat corul “Pro Musica” din Gyula şi corul Bisericii Ortodoxe din Curtici (Arad). Evenimentul a fost precedat de liturghia arhierească celebrată de PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.  La final, organizatorii au oferit o masă comună, la Centrul Cultural românesc din cadrul LNB.

În seara zilei de 17 decembrie, consulul general Florin Vasiloni a primit la reşedinţa sa membrii corului “Pro Musica”, cor format în special din intelectuali români din Ungaria. Corul a împlinit, în anul 2016, 25 de ani de la înfiinţare. De atunci, mentorul grupului este artistul plastic Ştefan Oroian (membru al prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria). Timp de 20 de ani, corul a fost dirijat de către maestrul Gheorghe Fluieraş din Arad, în prezent fiind pregătit de către dirijorul Adrian Bughi, originar din acelaşi oraş.

În data de 16 decembrie 2017, la Casa de Cultură din Chitighaz (Ketegyhaza), din județul Bekes, a avut loc un spectacol cultural dedicat sărbătorilor de iarnă, susţinut de Grădinița și Şcoala Generală frecventate de copiii etnicilor români din localitate. Programul cultural a fost compus din colinde, poezii şi scenete legate de sărbătoarea Crăciunului. La acest eveniment au luat parte printre alții episcopul Siluan, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, liderii Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), primarul Chitighazului, Maria Kalcso, alte oficialități. Înainte de începerea programului, consulul general Florin Vasiloni a solicitat păstrarea unui moment de reculegere în memoria MS Regelui Mihai I al României, trecut recent la cele veşnice.

De asemenea, în data de 15 decembrie, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, l-a primit la sediul misiunii pe PS Siluan, episcopul EORU, care a semnat în cartea de condoleanţe deschisă de misiune în memoria MS Regelui Mihai I al României. Cei doi au evocat personalitatea ilustrului monarh, care a marcat profund istoria României în ultimul secol, fiind un model și exemplu de demnitate, curaj și onoare.

Powered by Jasper Roberts - Blog