Menu

Articol

Gala Minorităților la Békéscsaba şi hramul catedralei episcopale din Gyula

Autor: 

În cursul serii de luni, 10 decembrie, în sala festivă a primăriei orașului Bichișceaba (Békéscsaba), s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș, în care convieţuiesc cinci minorități: română, slovacă, germană, rromă și poloneză, alături de majoritatea maghiară. La acest eveniment a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula. În Bichișceaba trăiesc un număr de aproximativ 60.000 de locuitori, iar acesta este orașul de reședință al județului Bichiș (Békés), în care se află și cele mai numeroase comunități românești din Ungaria.

La eveniment au luat parte reprezentanţi ai minorităţilor din oraş, precum și în jur de 150 de participanți. Manifestarea s-a deschis prin cuvântul primarului Szarvas Péter, care a subliniat importanța acestei sărbători și prezența dintotdeauna pașnică și binevenită a celor cinci minorități în orașul Bichișceaba, pe care l-au îmbogățit prin tradițiile, cultura și activitatea lor și care anul viitor va împlini 300 de ani de existență. Un cuvânt de salut, în care a apreciat evenimentul, bunele relații avute cu autoritățile locale şi frumusețea orașului Bichișceaba, a fost transmis de către consulul general român Florin Trandafir Vasiloni.

Au urmat apoi, rând pe rând, câte un scurt program cultural oferit de fiecare minoritate în parte, precum și premierea unei personalități importante care a contribuit activ în viața minorității respective, în păstrarea și promovarea identității ei, dar și în stabilirea unor bune relații între țara pe care o reprezintă și Ungaria. Minoritatea română a prezentat dansuri populare românești, iar premiul autoguvernării locale a fost acordat d-lui Frankó Sándor, prezent activ în viaţa comunităţii româneşti locale.

De asemenea, cu ocazia sărbătorii Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie 2018), s-a sărbătorit hramul catedralei episcopale din Gyula, Ungaria. Cu acest prilej, a fost săvârșită sfânta liturghie arhierească, de către PS Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu PS Părinte Luchijan (Luchian) Pantelici, episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria și administratorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara și cu un numeros sobor de clerici, format din preoții și diaconii Episcopiei Române din Ungaria.

Sărbătoarea hramului a fost și un prilej de exprimare a comuniunii inter-ortodoxe, între românii și sârbii ortodocși care trăiesc în Ungaria. Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria cuprinde astăzi un număr de 21 de parohii, iar Episcopia Ortodoxă Sârbă din Ungaria numără 42 de parohii.

Powered by Jasper Roberts - Blog