Menu

Articol

Gara CFR din Băile Herculane se ruinează pe zi ce trece. Autorităţile îşi dau concursul!

Primarul oraşului Băile Herculane, Cristian Miclău, spune că anul turistic 2017 a fost un an bun! Adică, un an mai bun decât cei trecuţi. Pentru a mai adăuga elemente de infrastructură oraşului, primarul Miclău, a mai depus proiecte pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), care au fost declarate eligibile şi primarul speră ca să semenze cât mai curând contractele de finanţare. Este vorba despre modernizarea Liceului „Hercules”, a străzii Siminicea şi asfaltarea străzii Trandafirilor. Cristian Miclău ne-a mai precizat că, în acest timp, deja se lucrează la Hotelul „Minerva”, la Pavilionul 12, iar Hotelul „Decebal” a fost cumpărat de un investitor, acesta urmând să reabiliteze hotelul.

Gara se ruinează, dar cheia e la Ministerului Transporturilor

Semnele bune pe care le evocă primarul Miclău sunt de apreciat, însă, Gara CFR din Băile Herculane, reprezintă un semn al paraginei care s-a instalat în staţiune încă din anii '90.

„Gara este un monument istoric foarte frumos! Cred că ar trebui vorbit pe această speţă şi cu ministrul transporturilor… Cheia este la ei, fiind în administrarea Ministerului Tansporturilor. Pe mandatul meu nu au fost depuse astfel de solicitări. Probabil că sunt solicitări mai vechi depuse”, a spus primarul Cristian Miclău, fără să arate vreun entuziasm sau vreo speranţă cu privire la Gara din Băile Herculane.

E greu, dar autorităţile îşi dau concursul...

În legătură cu Gara CFR din Băile Herculane, primul ministru, Mihai Tuose, aflat săptămâna trecută în staţiune, a declarat:

„Tocmai frumuseţea ei deosebită şi importanţa istorică crează, cumva, probleme la reabilitare, fiind monument istoric, e un pic mai complicat decât dacă ar fi o simplă gară feroviară. Dar, este prinsă, nu numai că e prinsă în planul de reabilitare, eu îmi dau tot concursul, şi Ministerul Culturii, şi partea de autoritate publică locală, cât şi Ministerul Transporturilor”.

Pe subiect a interveni şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a precizat că n-a văzut gara din elicpoter, ci a văzut-o de aproape, şi i-a atras atenţia ministrului transporturilor Felix Stroe să se ocupe de gară!

Gara din Băile Herculane este considerată cea mai frumoasă și încărcată de istorie gară CFR din România. Clădirea a fost construită între 1878 și 1886 după planurile arhitectului A.D. Serres, fiind o reproducere a castelului de vânătoare al împărătesei Maria Tereza, din apropierea Vienei. Edificiul în stil baroc nu a fost gară de la început, ci a fost casa de vânătoare a împăratului Franz Iosif al Austriei (1830-1916).

Powered by Jasper Roberts - Blog