Menu

Articol

GEC Nera sesizează Parchetul General despre neregulile din PN Semenic-Cheile Caraşului

În nota-i obişnuită, Grupul Ecologic de Colaborare Nera Oraviţa (GEC) continuă să semnaleze neregulile constatate în pădurile din Caraş-Severin referitoare la administrarea şi tăierile de pădure. În ultima referire de acest gen, GEC Nera consideră că Administraţia Parcul Național Semenic - Cheile Caraşului funcţionează ilegal, în timp ce Romsilva îi folosește avizele pentru tăieri de pădure în interiorul parcului.

În opinia conducerii ONG-ului orăviţean, tăierile de pădure constatate pe traseul Valea Topliței situată în apropiere de zona Comarnic, pe un domeniu administrat de RNP Romsilva în interiorul Parcului Național Semenic - Cheile Carașului,  sunt făcute în condițiile unui contract de administrare între RNP Romsilva și administrația parcului care în momentul de față are elemente de ilegalitate.

„Ilegalitatea rezultă din faptul că actualul contract prevede în mod expres la art.4.1.n și art.4.1.o că Planul de Management al al Parcului trebuie elaborat și finalizat în termen de 2 ani de la semnarea contractului de administrare între RNP Romsilva și administrația parcului. De la semnarea contractului de administrare au trecut 3 ani iar în acest timp proiectul planului de management depus de către administrația parcului la RNP Romsilva zace în sertarele instituției în așteptarea dispariției pădurilor din parc”, susţin cei de la GEC Nera.

Planul de Management al unui parc național sau natural este documentul de bază pentru aplicarea Legii Ariilor Naturale Protejate, un caiet de sarcini pentru administrația parcului și un important instrument de comunicare cu factorii interesați și populația locală. În opinia celor de la GEC Nera,  fără acest document este clar că RNP Romsilva administrează pădurile Parcul Național Semenic Cheile — Carașului după propriile interese, iar administrația parcului, care prin contractul de administrare este o structură a RNP Romsilva, nu face altceva decât să emită avize ilegale care să fie în contextul acestor interese.

„GEC Nera solicită din nou în mod public Guvernului României și Ministerului Mediului să facă demersuri pentru: rezilierea contractului încheiat de RNP Romsilva cu Administrația PN Semenic Cheile Carașului în anul 2014 și trecerea administrației parcului în subordinea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate cu statut de instituție publică, realizarea și aprobarea unui Plan de Management cu respectarea prevederilor OUG 57/2007 care să prevadă non-intervenția în scopul protejării ecosistemelor, dar şi sesizarea Parchetului General în vederea deschiderii unui dosar de anchetă în rem pentru fapte prin care angajați ai RNP Romsilva au blocat transmiterea Planului de Management la autoritățile de mediu în vederea evaluării și aprobării”, mai spun cei de la GEC NERA.

 

 

Powered by Jasper Roberts - Blog