Menu

Articol

Grevă japoneză de Ziua mondială a muncii decente

Marian Apostol, reprezentantul Cartel Alfa Caraş-Severin a anunţat că mâine, 5 octombrie, membrii sindicatului şi a organizaţiilor afiliate îşi vor manifesta nemulţumirea faţă de lipsa negocierilor colective pentru salarii şi condiţii de muncă decente, printr-o grevă japoneză, purtând la locul de muncă o banderolă albă. „În data de 7 octombrie am sărbători Ziua Mondială a Muncii Decente. Modificările din 2011 a Codului Muncii au făcut ca astăzi să vorbim despre dispariţia muncii decente. S-a ajuns în situaţia în care 60% din salarii să fie plătite cu minimul pe economie, situaţie în care munca a devenit un dezinteres. Mulţi refuză să muncească, iar patru milioane de români pleacă în străinătate pentru un loc de muncă“, a spus Apostol.

Modificarea Legii 62/2011 este o prioritate pentru confederația Cartel Alfa, o inițiativa legislativă de modificare, formulată în acord cu Convențiile Organizațiile Internaționale a Muncii a fost depusă în Parlament. Mai mult decât atât, sindicaliştii desfăşoară Campania „Schimbă regulile“ care își propune să mobilizeze susținerea membrilor de sindicat și a publicului larg pentru aceste modificări, astfel încât forma adoptată în final de Parlament să fie favorabilă. Campania are de asemenea ca obiectiv aducerea în dezbaterea publică a subiectului negocierilor colective și a muncii precare în general.

Marian Apostol a susţinut astăzi faptul că lipsa negocierilor salariale a adus România în cea mai gravă criză de resursă umană, acesta precizând faptul că dacă guvernanţii nu vor lua măsuri situaţia va degenera şi mai mult. „Guvernanţii ar trebui să fie mult mai preocupaţi să vadă dezechilibrul care s-a format. Niciodată sindicatele nu au fost într-o situaţie aşa de gravă de dezavantaj, iar nevoile salariaţilor nu au fost niciodată aşa de mult ignorate. Am luat această decizie de a protesta în acest mod pentru a trage un semnal de alarmă“, a mai adăugat Marian Apostol. (Foto: bihon.ro)

Powered by Jasper Roberts - Blog