Menu

Articol

La Gyula, în Ungaria, s-a desfăşurat Festivalul de folclor din Valea Crişului

Autor: 

În perioada 29 iunie - 1 iulie, la Gyula, în Ungaria, s-a desfăşurat a XIX-a ediţie a „Festivalului de folclor din Valea Crişului”. Evenimentele legate de acesta au avut loc în parcul din jurul cetăţii medievale din Gyula şi au cuprins un festival de artă populară, un târg de produse artizanale, concursuri între meşteri populari, spectacole de dans şi muzică populară, programe pentru copii.

Sâmbătă, 30 iunie, pe scena festivalului a evoluat maestrul Nicolae Voiculeţ (nai) şi orchestra sa, care au oferit publicului un apreciat program de muzică populară românească. La această manifestare urmărită de sute de persoane a participat Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, alături de reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria, membri ai prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, precum şi profesori, medici, dar şi numeroşi turişti români aflaţi în concediu la Gyula.

Nicolae Voiculeţ a fost ani de-a rândul ambasador al culturii şi al turismului românesc. A fost decorat în 2006 de președintele României cu „Meritul cultural al României în grad de cavaler". Concertul lui Nicolae Voiculeţ a fost organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

În cadrul Festivalului de folclor din Valea Crişului, a avut loc şi o expoziţie etnografică cu piese de etnografie românească din Micherechi, în organizarea Autoguvernării Româneşti a Judeţului Bichiş (Bekes). Iubitorii tradiţiilor româneşti din Ungaria au putut admira valori etnografice româneşti, timp de trei zile, într-un cort special amenajat, deschis publicului în mod gratuit. La eveniment au participat echipe folclorice din Ungaria, dar şi de peste hotare, dansatori, cântăreţi, povestitori populari etc.

Manifestarea a mai găzduit concursuri între cioplitori în lemn şi olari, dar şi concursuri de gătit.

Powered by Jasper Roberts - Blog