Menu

Articol

La Reşiţa, scade numărul persoanelor beneficiare ale venitului minim garantat

Conform Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare în luna iunie 2018, în evidenţa Serviciului Public “Direcţia de Asistenţă Socială”, figurează 129 familii (296 persoane) ca fiind beneficiare de venit minim garantat.

Dintre acestea, 63 sunt persoane singure, 27 de familii au în componenţă două persoane, 13 familii sunt cu trei persoane, zece familii au patru persoane, iar alte 16 familii beneficiare au peste cinci persoane.

Cele 296 persoane beneficiare de venit minim garantat sunt formate din următoarele categorii: 148 copii cu vârsta sub 18 ani; 148 persoane majore din care: - 47 persoane apte de muncă; 41 persoane care au împlinit vârstă de pensionare; 10 persoane sunt în incapacitate de muncă fizică sau psihică dovedită cu acte; şapte persoane au capacitate de muncă; 43 persoane asigură îngrijirea copiilor cu vârsta sub 7 ani;

Potrivit art.6 alin(2)din Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea administratiei publice locale, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

În luna iunie 2018 au fost repartizate pentru efectuarea de acţiuni şi lucrări de interes local 42 de persoane. Numărul total de ore, conform normelor de aplicare, pentru cele 42 de persoane programate la muncă pentru luna iunie 2018 este de 1096 de ore, reprezentând o medie de 26 de ore/persoană.

În perioada 1 ianuarie – 1 iunie 2018 au beneficiat de ajutor alte 22 persoane, în cazul altor 17 familii, a fost suspendată plata, pe motivul neîndeplinirii obligațiilor prevăzute de lege şi încetată pentru 15 familii/persoane, acestea nu se mai încadrau în condiţiile legii.

Potrivit unui comunicat al primăriei, „viceprimarul Municipiului, Adrian Dacica, a încercat în luna mai 2018 angajarea unui număr de 10 persoane care beneficiază de venit minim garantat, la SC. NEXTCITY. SRL, din păcate, nu s-a concretizat niciuna. Ca urmare, cu data de 1 iunie se va proceda la suspendarea ajutorului social pentru două persoane, care au refuzat locul de muncă propus. Tot de la 1 iunie, alte 6 familii/persoane vor rămâne fără dreptul la ajutor social pentru că nu și-au onorat obligațiile de muncă privind acțiunile de interes local aferente lunii mai 2018”.

Se va înceta dreptul la ajutor social şi pentru 19 persoane care au ales să se angajeze Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local Reşiţa.

Powered by Jasper Roberts - Blog