Menu

Articol

Ovidiu Roşu şi-a lansat cartea acasă, la Caransebeş

Autor: 

Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a găzduit miercuri, 12 decembrie, lansarea cărţii „Comunitatea de Avere din Caransebeş şi evidenţa jertfelor bănăţene din Marele Război”, volum ce poartă semnătura lui Laurenţiu Ovidiu Roşu.

Volumul – a spus autorul – cuprinde documente referitoare la Primul Război Mondial, centrate în special pe cei care şi-au pierdut viaţa în această conflagraţie. „Ce vreau să scot în evidenţă este faptul că volumul are la bază munca unei societăţi private, respectiv a Comunităţii de Avere din Caransebeş, aşa cum reiese şi din titlul cărţii, iar listele au fost întocmite la 15 ani de la terminarea războiului. Aceste liste nu au fost întocmite de către preoţi, de învăţători sau de către cercetători, ci de către pădurari, iar aici intervine un alt lucru pe care vreau să-l subliniez, pentru că cei care au contribuit la realizarea acestor liste sunt oameni ai locului, care cunoşteau comunităţile, care-i cunoşteau pe cei care au murit în război, iar datele care sunt trecute în listele respective sunt extrem de interesante din punctul meu de vedere, deoarece ele reuşesc să scoată în evidenţă lucruri necunoscute. Nu este vorba doar despre numele şi prenumele celor care au murit în război, ci şi de numărul de casă la care au locuit, dacă a fost căsătorit sau nu, câţi orfani au rămas în urma lui, când a plecat în război, în ce regiment, pe ce front a luptat, ce grad a avut, când a murit şi unde”, a mai spus Laurenţiu Ovidiu Roşu.

Directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, a vorbit despre importanţa şi utilitatea acestei cărţi din punct de vedere al fondului documentar, mai ales pentru administraţiile publice şi notari, ori pentru cei care doresc să clarifice succesiunile şi toate problemele apărute într-o comunitate, în urma unui război.

„După lansarea volumului la Reşiţa, ne bucurăm să fim parteneri în prezentarea şi la Caransebeş a cărţii pe care dr. Laurenţiu Ovidiu Roşu o semnează. Volumul a apărut sub egida Bibliotecii Judeţene «Paul Iorgovici», cu finanţare din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul Programului de aniversare a Centenarului Marii Uniri şi a Primului Război Mondial. Meritul Bibliotecii judeţene consider că este acela de a fi propus acest proiect şi de a fi realizat cât este de important ca un astfel de volum-document să apară. Cartea reprezintă un omagiu pe care îl aducem bănăţenilor care şi-au jertfit viaţa în Primul Război Mondial, oamenilor din această zonă a Banatului. Volumul se va găsi în Biblioteca Municipală din Caransebeş şi în Bibliotecile orăşeneşti din Caraş-Severin, pentru a putea fi consultat de către cei interesaţi, şi, în limita tirajului de care dispunem, vom trimite cartea şi în ţară, în anumite Biblioteci, precum şi la unele Servicii judeţene ale Arhivelor Naţionale”, a spus Clara Constantin, directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”.

Powered by Jasper Roberts - Blog