Menu

Articol

Petre Dalea a prezentat „Oameni şi măşti”, la Reşiţa

Artistul fotograf Petre Dalea şi-a vernisat, aseară, prima expoziţie personală de fotografie. Expoziţia, cu titlul „Oameni şi măşti”, având ca subiect sărbătoarea Faschingului de la Celnic-Anina, a fost deschisă la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reşiţa în prezenţa a câteva zeci de consumatori de artă, prieteni, oameni de cultură, fotografi profesionişti şi amatori.

În deschiderea evenimentului a vorbit Erwin Josef Ţigla, precum şi organizatorul „sărbătorii măştilor”, a Fashingului la Celnic-Anina, Sonia Kugler.

„În ultimii ani, această sărbătoare a devenit efervescentă în locuri în care, poate, nu am fost obişnuiţi ori în locuri în care tradiţia s-a pierdut de-a lungul anilor.Un astfel de spaţiu în care Faschangul (Faschingul) are o vitalitate deosebită este cartierul Celnic, din Anina, acesta şi datorită celor care se ocupă de organizarea, mă refer la familia Kugler”, a precizat Erwin Josef Ţigla.

„Expoziţia cuprinde imagini de la Făşancu nemţilor din Anina, atâţi câţi au mai rămas. Fotografiile sunt făcute la sărbătorile din 2015 şi 2016, în cartierul Celnic, acolo Făşancu este organizat de peste 100 de ani, iar de 10 ani, de organizare se ocupă Sonia şi Florin Kugler. Ce mi-a plăcut mie foarte mult, este că sărbătoarea de la Celnic şi-a păstrat caracterul popular. Se face pe stradă, cu voie bună, într-o atmosferă de veselie molipsitoare, indiferent de vreme. Este o tradiţie care se păstrează, este frumoasă şi am dorit să o evidenţiez şi eu în fotografiile mele”, a spus Petre Dalea.

În cadrul expoziţiei, Petre Dalea a prezentat 36 de lucrări, însă colecţia de fotografii care surprind imagini de la Fashingul din cartierul aninean Celnic este mult mai mare, artistul având şi alte peste 150 de fotografii pe suport electronic.

Vernisajul a fost animat de cântecele italo-germanului Vincenzo Cerra, care a interpretat la chitară şi voce cântece italiene, germane şi româneşti.

Powered by Jasper Roberts - Blog