Menu

Articol

0 Comentariu

PNL şi USR au depus o moţiune împotriva ministrului Justiţiei

Valeria Schelean-Șomfelean

Legile Justiţiei, varianta Tudorel Toader, continuă să trezească discuţii, controverse şi atacuri din partea Opoziţiei şi a societăţii civile. Ultima acţiune concertată vine din partea parlamentarilor PNL şi USR care, astăzi, au semnat şi depus o moțiune simplă împotriva ministrului Toader.

Moțiunea, cu titlul „PSD – stăpânul Justiţiei!?  Chiar aşa...?” face referire la modificările anunțate de ministru pe data de 23 august în legătură cu legile justiției. Prin acest demers, parlamentarii celor două formaţiuni trag un semnal de alarmă asupra asaltului pornit de guvernarea PSD-ALDE împotriva independenței justiției!

„Proiectele de lege inițiate de Executiv, întâmplător sau nu, chiar pe data de 23 august, reprezintă un atac îndreptat împotriva independenței justiției și o încercare de anulare a tuturor progreselor din acest domeniu, pe care țara noastră le-a înregistrat începând cu reformele din anii 2004-2005. La 10 ani după integrarea României în Uniunea Europeană, coaliția PSD-ALDE încearcă să ne arunce în trecut și să readucă justiția sub control politic, așa cum a mai fost doar în timpul mandatului Rodicăi Stănoiu și a Guvernării Năstase.

În opinia noastră, oportunitatea ocazionată de nevoia  obiectivă de modificare  a legilor care guvernează sistemul judiciar, cum ar fi normele privitoare la reglementarea  accederii în profesie, a organizării pregătirii profesionale, a promovării în cariera de magistrat, a desfășurării întregii cariere, organizarea judecătorească și angajarea răspunderii magistraților ș.a.m.d., a fost transformată, într-o ofensivă determinată de dorința de a controla  politic,  măcar în  parte, sistemul judiciar din România”!, este de părere deputata PNL Valeria Schelean-Şomfelean

Parlamentarul cărăşean spune că prin aceste aşa-zise legi ale Justiţiei se propun peste 190 de modificări ale unor norme juridice referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor și organizarea judiciară, dar aceste modificări, obiectiv necesare, sunt doar un alibi de care s-a folosit PSD. În realitate, sub acest paravan, se ascunde intenția majorității PSD-ALDE de a deține controlul asupra modului de numire a procurorilor din parchetele care au compentență în cercetarea faptelor de corupție și a altor fapte săvârșite de înalți demnitari, dar și de a crea o pârghie de sancționare a magistraților la comandă politică, prin trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul de Justiție!

„Din opinia exprimată public de asociațile profesionale ale magistraților rezultă faptul că măsurile propuse de Executiv nu au la bază o radiografie obiectivă a sistemului judiciar și nici nu reprezintă soluția așteptată de aceștia pentru o reformă reală în domeniu. Pe de altă parte, nu putem să nu remarcăm lipsa de trasparență și lipsa oricărei dezbateri pe acest subiect. PNL va prelua și va susține sub formă de amendamente, atât în timpul dezbaterilor în comisii, cât și în plen, toate acele propuneri venite din partea magistraților și a asociațiilor profesionale, ale altor practicieni ai dreptului, care pot aduce o îmbunătățire, o reformă în sistemul judiciar, dar în limitele și ținând cont de rigorile constituționale”, mai spune Valeria Schelean-Şomfelean. 

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog