Menu

Articol

Reşiţa s-a deschis în 10 dimensiuni

Festivalul Cultural „Reşiţa în 10 dimensiuni” s-a deschis aseară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu vernisajul expoziţiei de fotografie „Eterna Reşiţă”, realizată de Foto Clubul Banatul Montan. La evenimentul desfăşurat în Sala de expoziţii „Horaţiu Vornica”, sală inaugurată cu această ocazie, după o completă modernizare, a asistat un public numeros, personalităţi artistice şi culturale, autorităţi publice, reprezentanţi ai Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

Important este viitorul!

În deschiderea evenimentului, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, Marian Apostol, a spus:

„Deschidem, astăzi a treiezeci şi cincia ediţie. Important este să putem duce acest festival mai departe. Acest lucru nu se poate întâmpla dacă nu se crează un parteneriat puternic între Casa de Cultură, instituţiile de cultură din oraş, administraţia locală şi judeţeană din acest spaţiu cultural. S-au făcut paşi importanţi în acest sens. Aici, lângă noi, este domnul primar Ioan Popa, este doamna prefect Florenţa Albu, şi aceasta este o dovadă clară că dânşii au acordat sprijinul necesar acţiunilor care se întâmplă în Casa de Cultură”.

Oficialităţile au vorbit despre importanţa evenimentului, afirmând că Reşiţa are mii de dimensiuni, iar oamenii care participă la edificarea şi prezentarea acestora sunt foarte importanţi pentru oraş. A vorbit şi directorul Teatrului de Vest Reşiţa, Nicolae Dumitru Vlădulescu, membru în Foto Clubul Banatul Montan, care a lăudat sala „Horaţiu Vornica”, afirmând că este una din cele mai frumoase săli de expoziţii din Europa(!) şi că, după o perioadă prea îndelungată de uitare, merita să fie redată reşiţenilor.

Despre eveniment au vorbit, Eugen Negrea, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, şi Nelu Scripciuc, preşedintele Foto Club Pro Arad.

Suntem norocoşi!

Referitor la expoziţie, Flavian Săvescu, preşedintele Foto Clubului Banatul Montan, a declarat:

„Suntem norocoşi pentru că, cu ajutorul Primăriei, reuşim să aducem reşiţenilor artă fotografică, prin intermediul acestei săli expoziţionale. Şi ne-am gândit să aducem această expoziţie, cu imagini din Reşiţa, deşi, locurile snt cunoscute, am vrut să ne aducem şi noi prinosul nostru şi respectul nostru faţă de locurile în care trăim. Sunt prezentate cele mai cunoscute obiective din oraş, centrul civic, binecunosuta fântână cinetică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Grădina Zoologică, Muzeul Banatului Montan, Sala Poliovalentă, multe alte obiective importante din Reşiţa. Cred că este un subiect care se potriveşte foarte bine cu evenimentele care încep astăzi”.

În expoziţia „Eterna Reşiţă” (sau „Reşiţa Eternă”, cum apare în pliante), expun: Flavian Săvescu; ND Vlădulescu; Daniel Puşcău; Petre Dalea; Vali Marin; Dina Andronie; Bujorel Purice; Liviu Romanescu; Cristan Nicola, Muorariu Andrei.

Din păcate, în febra pregătirilor, organizatorilor le-a scăpat un „amănunt” important; lucrările fotografice nu sunt etichetate cu numele celor care le-au realizat. Expoziţia rămâne deschisă pe toată perioada manifestării, aşa că organizatorii pot remedia acest neajuns, poate chiar astăzi.

După evenimentul expoziţional, în sala de spectacole a Casei de Cultură a avut loc reprezentaţia „Amadeus”, de Peter Shaffer, în regia lui Toma Enache.

Astăzi, de la ora 19.00, în sala de la etajul 2 al Casei de Cultură, va avea loc o conferinţă cu titlul „Să nu ne răzbunaţi”, despre suferinţele preoţilor români din închisorile comuniste.

Powered by Jasper Roberts - Blog