Menu

Articol

Reşiţenii nu mai consumă natură! Consumă evenimente şi publicitate!

Reşiţenii, pe vremuri mari consumatori de natură, înghesuindu-se cu miile în jurul lacului Secu, în locul numit „La Şură” sau „Şura Ortacilor”, nu mai sunt atât de doritori de băi de soare, apă şi verdeaţă cum erau în anii societăţii socialiste în curs de dezvoltare şi înaintare spre societatea comunistă multilateral dezvoltată. În vremurile în care fabricile duduiau, oţelăria scotea şarje record, fabricile de locomotive făceau locomotive, iar cele de vapoare făceau vapoare, oamenii muncii mergeau cu miile pe Platoul de la „Şura Ortacilor”, chiar dacă terenul şi malul lacului erau vag amenajate. Finalurile de săptămână, dar şi orice sărbătoare de vară, cum a fost 23 august, îi aduna pe reşiţeni la plajă, la baie şi serbări câmpeneşti la „Şura Ortacilor”, dar şi pe malurile împădurite şi blânde ale Lacului Secu.

Ulterior, locurile s-au înţelenit, zona de baie de sub Paltoul de la „Şura Ortacilor” s-a părăginit, pontonul a putrezit, şi drumul de la Reşiţa până la „Şura Ortacilor” şi mai departe, până la Hotelul Turist, s-a deteriorat în aşa hal, încât era aproape impracticabil.

Am fost ieri, duminică, 9 septembrie, la Lacul Secu, la platoul de sub „Şura Ortacilor”, într-o zi ca de vară târzie, cu temperatura de 27 de grade Celsius în faptul zilei. Până acolo, de la Reşiţa, am parcurs o şosea nou-asfaltată, foarte bună şi plană, chiar şi cu balustrade metalice în zonele costişă. Am găsit platoul înverzit şi curăţat, am găsit toalete ecologice şi tomberoane de gunoi, iar pe mal, terase amenajate pentru plajă, dotate cu şezlonguri. Pe una din terase funcţionează un local cu băuturi, cafea şi preparate alimentare. Am băut şi noi o cafea, o bere şi o apă. Ca lumea! Deci, aşa bine n-a mai arătat drumul şi nici spaţiul de agrement de când ştim de existenţa Lacului Secu. Nu vrem să susţinem că este ca în Paradis, doar atât: locul arată mai bine decât a arătat vreodată. Cu toate acestea, pe malul lacului am întâlnit vreo zece reşiţeni sosiţi acolo din întâmplare. I-am întrebat pe unii dacă le place şi au spus că e fain. I-am întrebat că oare de ce nu vine lumea. Au fost de părere că oamenii nu mai vin dacă nu li se oferă vreun eveniment. Pe de altă parte, locului nu i se face publicitate.

Powered by Jasper Roberts - Blog