Menu

Articol

S-au speriat agenţii economici, ori ITM a devenit mai înţelegător?

Întrebarea este firească dacă punem faţă în faţă amenzile contravenţionale pe care le-au aplicat inspectorii în muncă în ultimele două luni ale anului. La un număr aproape egal de controale, valoarea amenzilor a fost diferită, ceea ce ne-ar putea conduce la ideea întăririi disciplinei în domeniile relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

În cursul lunii mai, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a efectuat 210 controale, din care 119 în domeniul relaţiilor de muncă şi 91 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicându-se amenzi contravenţionale în valoare totală de 31.500 lei. Dintre acestea, 27.500 lei au fost în domeniul relațiilor de muncă.

În luna aprilie 2018 Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a efectuat 205 controale, din care 115 în domeniul relaţiilor de muncă şi 90 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicându-se amenzi contravenţionale în valoare totală de 249.500 lei.

În aceeaşi lună, au fost identificaţi la trei angajatori (fabrică de pâine şi spălătorie auto), un număr de 34 de persoane care lucrau la „la negru”, amenzile contravenţionale ajungând la 240.000 lei. Luna trecută, inspectorii ITM au identificat o singură persoană care lucre fără formă legale, într-un restaurant, drept pentru care angajatorul a fost amendat cu 20.000 de lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii în muncă se referă la: neîncheiere în formă scrisă a contractului individual de muncă, netransmiterea datelor în REVISAL, nesemnarea statelor de plată de către salariați, neîntocmirea dosarelor de personal şi nerespectarea repausului săptămânal.

Powered by Jasper Roberts - Blog