Menu

Articol

Tinerii caransebeşeni şi cei din Odenwaldkreis - împreună pentru Caransebeş

Autor: 

După o săptămână de când tinerii din Caransebeş şi Odenwaldkreis, din Germania, care au luat parte la întâlnirea internaţională în perioada 25-29 iunie, şi-au luat rămas bun, unul dintre coordonatorii acţiunii, Constantin-Marian Petruţa-Iovanovici, a ţinut să facă o scurtă prezentare a acestei vizite reuşite, în care participanţii au legat prietenii şi totodată au făcut ceva pentru oameni şi pentru municipiu.

Pe lângă jocurile de cunoaştere, prezentarea oraşului, tinerii participanţi s-au implicat într-un proiect pentru protecţia mediului înconjurător şi pentru natură. Marţi, 26 iunie, tinerii împreună cu însoţitorii lor au fost împărţiţi în două grupe şi au pornit pe traseul turistic cunoscut sub denumirea „Crucea albastră”. Au revopsit marcajele şi au curăţat locul de gunoaiele găsite. Nu au fost foarte multe deşeuri, şi totuşi la sfârşit s-au adunat 10 saci mari.

Joi, 28 iunie, delegaţia a fost primită de primarul Felix Borcean în Sala de şedinţe a primăriei, într-o atmosferă caldă, care nu va fi uitată uşor de tinerii din Caransebeş şi Germania.

Joi, după vizita la primărie, tinerii au fost implicaţi într-un joc Bilderrally. Împărţiţi în trei grupuri, ei au primit câteva fotografii cu locuri din Caransebeş, pe care trebuiau să le descopere şi să răspundă la anumite întrebări. Scopul a fost o cunoaştere mai aprofundată a municipiului şi o cale de a comunica, chiar dacă tinerii nu vorbeau aceeaşi limbă. Acest joc s-a desfăşurat sub forma unui concurs.

Vineri, 29 iunie, în ultima zi a întâlnirii, a fost vizitat situl arheologic Sarmizegetusa, loc încărcat de istorie, în care tinerii s-au simţit foarte bine şi au făcut cunoştinţă cu trecutul ţării noastre. După-amiază, atât tinerii, cât şi adulţii au participat la jocuri, întreceri şi o binemeritată masă festivă de rămas bun.

Momentul despărţirii a fost greu şi cu o mare încărcătură emoţională. Fiecare a plecat mai bogat, mai fericit, mai împlinit.

„Doresc să mulţumesc din nou celor ce au sprijinit acest proiect, Parohiei Romano-Catolice «Sfântul Sebastian» din Michelstadt, Congregaţiei Surorilor Franciscane, Primăriei municipiului Caransebeş şi domnului primar Felix Borcean, Asociaţiei «Ajutorul copiilor pentru viaţă» şi nu în ultimul rând copiilor şi tinerilor implicaţi în acest proiect. Doresc să menţionez faptul că pentru tinerii din cadrul Asociaţiei «Ajutorul copiilor pentru viaţă» urmează un alt proiect la care participă în colaborare cu Asociaţiile «IMPACT VOX» Caransebeş şi «SIM.ŢIM LA FEL» Caransebeş, şi anume organizarea Concursului de alergare montană şi MTB «GUGU TRAIL RACE», ediţia a III-a, ce se va desfăşura la Bucoşniţa în data de 18 august”, ne-a spus Constantin-Marian Petruţa-Iovanovici.

Powered by Jasper Roberts - Blog