Menu

Articol

Un al doilea caz de infecţie cu virusul West Nile a fost confirmat în Caraş-Severin

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin au anunţat astăzi, 11 octombrie, că rezultatul analizelor ample cerute de specialişti pentru confirmarea infecţiei cu virusul West Nile, a ieşit pozitiv în cazul unei femei de 80 de ani din Caransebeş.

„Virusul West Nile, transmis de ţănţari, cel care generează meningo-encefalite cu lichid clar, a fost confirmat la o a doua persoană suspectă de infecţie. Primul caz confirmat fusese acela al unei alte femei în vârstă de 69 de ani, din Bozovici“, a spus Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraş-Severin.

Analizele de laborator realizate la Institutul Cantacuzino nu au fost confirmate în cazul persoanei de 30 de ani din Reşiţa. Daniel Botgros a mai menţionat faptul că toate cele trei persoane au fost externate din spital şi se află în afara oricărui pericol.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile,  de la debutul sezonului 2018 până în prezent, au fost înregistrate 268 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 38 de decese la pacienți cu co-morbidități.

În București s-au înregistrat 10 decese, 5 in judetul Bihor, 4 în județul Iași, 4 în județul Olt. Un număr de 2 decese au fost consemnate în fiecare din județele Constanța,  Dolj și Suceava și câte 1 deces în judetele Alba, Brăila, Botoșani, Covasna, Calarasi, Dâmbovița, Galați, Prahova și Teleorman. În ultima săptămână au fost confirmate 12 de cazuri noi de meningită/meningo-encefalită cu virus West Nile.

Având în vedere că transmiterea virusului West Nile se face prin mai multe specii de țânțari atât în mediul urban cât și în cel rural, pentru perioada următoare, odată cu răcirea vremii, se așteaptă o scădere a cazurilor de îmbolnăvire.

Cu toate acestea, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă  populației să ia în continuare măsurile necesare pentru evitarea infectării cu virusul West Nile, pentru care nu  exista vaccin sau tratament antiviral specific. Printre acestea, reamintim mjloacele de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre.

Tags: 

Powered by Jasper Roberts - Blog