Menu

Articol

USR cere scoaterea Romsilva de la administrarea Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului!

Filiala USR Caraș-Severin este îngrijorată de pericolul care se întrevede în legătură cu conservarea resurselor naturale și dezvoltarea turistică în Caraş-Severin, zona Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, ca urmarea a posibilei aprobări a noului Plan de Management al Parcului. În aceste condiţii, Uniunea Salvaţi România ne-a transmis un comunicat de presă în care solicită fără echivoc reziliera contractului de administrator al parcului de către Romsilva.

„Ne opunem ferm intenției Romsilva de a impune un Plan de management care prevede scăderea suprafeței strict protejată a Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, de la 47,5% la numai 32%, și implicit creșterii exploatărilor forestiere.

Considerăm că noua echipă de silvicultori, numită în scopul elaborării Planului de management, trebuie să aibă informații solide despre situația din teren, cunoștințe legate despre nevoile de dezvoltare turistică dar și de asigurare a conservării biodiversității pe raza parcului.

Dacă noul draft va fi aprobat, 5527 de ha vor ieși din zona de protecție strictă și integrală, porțiuni de o reală importanță ecologică vor fi supuse defrisărilor, printre care enumerăm: Rezervația Naturală Bârzăvița, Rezervația Naturală Cheile Carașului sau Rezervația Buhui Marghitaș.

Există posibilitatea ca dezvoltarea turismului de agrement, sportiv și cultural să fie grav afectată dacă prin planul actual se renunță la direcțiile inițiale: prevederea pârtiilor de schi între stațiunea Semenic și Crivaia, numeroase trasee turistice, trasee de cicloturism, amenajări de peșteri, situri arheologice sau locuri de campare.

Soluția propusă de USR este rezilierea imediață a contractului de administrare a parcului de către Romsilva și asumarea managementului de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate”.

USR Filiala Caraş-Severin

Powered by Jasper Roberts - Blog