Menu

Articol

Veşti bune dinspre Caransebeş: a fost redeschis Centrul „Buna Vestire”

Autor: 

Astăzi, la Caransebeş, a fost marcată finalizarea lucrărilor efectuate în cadrul Centrului „Buna Vestire” din municipiu, eveniment la care au participat Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului judeţean Caraş-Severin, prefectul Matei Lupu, Elena Amzoi, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, Elena Solomonesc, director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin, precum şi consilieri judeţeni. Slujba de sfinţire a fost oficiată de pr. ic. stavr. Gabriel Grozman-Pop, consilier social-misionar în cadrul Episcopiei Caransebeş.

Valoarea totală a acestei investiţii, derulată prin Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, a fost de 6.690.341 de lei, contribuţia Consiliului judeţean fiind de 555.000 de lei. Proiectul a fost implementat în perioada 10 aprilie 2013 – 15 martie 2018 şi are ca scop crearea unor condiţii optime de viaţă pentru copiii instituţionalizaţi, în vederea respectării standardelor şi a creşterii calităţii vieţii, precum şi a condiţiilor necesare pentru pregătirea acestora în vederea inserţiei sociale.

Începând cu data de 21 martie, beneficiarii acestui Centru, care în perioada în care imobilul a trecut prin procesul de modernizare au fost plasaţi în alte instituţii – Zăgujeni, Reşiţa, Oraviţa sau la Centrul pentru Persoane fără Adăpost Caransebeş –, se întorc la „Buna Vestire”.

În cadrul lucrărilor efectuate, au fost modernizate trei corpuri – cel principal, care include dormitoarele, fiecare prevăzut cu baie proprie, dimensionate pentru trei beneficiari, cu intrări separate, la fiecare dintre cele două etaje existând un club, la parter fiind birourile administraţiei şi un cabinet de kinetoterapie pentru cei cu probleme locomotorii, celelalte clădiri care au fost reabilitate fiind sala de mese şi bucătăria.

Centrul „Buna Vestire” se adresează unui număr de 68 de beneficiari.

„«Buna Vestire», împreună cu Centrul pentru Persoane fără Adăpost, cu Căminul pentru Persoane Vârstnice «Sfinţii Constantin şi Elena» şi cu Complexul de Servicii Sociale «Sfântul Vasile cel Mare» vor forma Centrul de Servicii Sociale Caransebeş, care se adresează unui număr foarte mare de beneficiari, fie că vorbim de copii, de persoane adulte cu dizabilităţi, ori de persoane vârstnice sau fără adăpost, de mame şi copii, aici existând chiar şi creşă destinată copiilor proveniţi din familii cu probleme, sau monoparentale”, a spus preşedintele Consiliului judeţean, Silviu Hurduzeu.

Cu această ocazie, Codrin Busu, şeful Centrului „Buna Vestire” Caransebeş, a declarat: „Am trecut printr-o perioadă lungă, extrem de grea, în care beneficiarii au fost în mai multe instituţii, iar acum reuşim să-i aducem, ca să spun aşa, «acasă». În total, este vorba de 47 de adulţi şi de 21 de copii, cu toţii fiind persoane cu dizabilităţi, acesta este specificul centrului nostru, în general cu handicap psihic. Momentan nu avem medic, deoarece doctoriţa a ieşit la pensie, dar există cinci asistente, un kinetoterapeut, şi vom mai avea nevoie, probabil, de infirmiere. Centrul de recuperare de aici nu deserveşte doar «Buna Vestire», vin aici şi alte persoane, din toată zona Caransebeşului, capacitatea acestuia fiind de 80 de beneficiari”.

Powered by Jasper Roberts - Blog