E, dar nu… e!

Ultimului sondaj IMAS, comandat de Europa FM şi publicat în această săptămână, ne arată cum nu se poate mai bine de cum se face politica dâmboviţeană. Privit în ansamblu, el este important pentru tendinţa electoratului de a-şi alege preşedintele peste mai puţin de patru luni, dar şi în perspectiva celor două alegeri din 2020: locale şi parlamentare. Dacă în mai Opoziţia s-a impus la europarlamentare, mai mult ca sigur că în toamnă PNL va „recidiva“ şi va bea din nou din cupa victoriei, pentru încă un mandat la Cotroceni.

Poate la parlamentare ar mai avea ceva şanse în schimb, la prezidenţiale PSD visează cai verzi pe pereţi şi, nu neaparat pentru că actualul preşedinte este imbatabil, ci pentru că Viorica Dăncilă este mâna moartă a PSD. E catastrofă din toată punctele de vedere şi, oricât de bătuţi în cap ar fi românii, nu cred că ar accepta să fie conduşi de un preşedinte care de câte ori deschide gura spune o prostie. Dovada e acest sondaj: Iohannis – 41,7%, Dăncilă – 7,5%. Nu-mi amintesc ca în aceşti 30 de ani de democraţie candidatul PSD să fi stat atât de jenant în sondaje. E o palmă usturătoare pentru Ion Iliescu, care a fost preşedinte, Adrian Năstase, Victor Ponta ori Mircea Geoană care noaptea s-a culcat preşedinte, iar dimineaţa s-a trezit…Prostănac. Dar şi scandalos pentru social-democraţia mioritică care a ajuns să fie condusă de un astfel de candidat pentru care geografia, limba română, să nu mai vorbim de limbile străine, fac parte din altă sferă a cunoaşterii umane. Nu de alta,  dar să fii la guvernare şi să ajungă să-ţi scuipe coji de seminţe în cap Iohannis, Tăriceanu, Barna, Cioloş şi Ponta este umilitor chiar pentru una ca Viorica Dăncilă. Înclin să cred că pe aceasta nu o vor vota nici măcar susţinătorii tradiţionali ai partidului, darămite ceilalţi.

Aşa cum bine spune o zicală românească, cea cu turcu’ şi pistolul, nici partidul nu stă mai bine în sondajul IMAS. Deşi nu face mare brânză, PNL ar câştiga detaşat, cu 25,5%, dacă duminică ar avea loc alegerile parlamentare. PSD, cu 19,4%, s-ar clasa abia pe trei, până şi în urma USR, acreditată cu 21%. Şi asta nu e totul. Până la alegeri este posibil să mai piardă din procente, urmând să achite notele de plată pentru alte cazuri gen „criminalul din Caracal“, pe care instituţiile statului conduse de PSD nu sunt capabile să le gestioneze. Opoziţia, care stă la pândă de la începutul mandatului, vânează orice gafă a Vioricăi Dăncilă, a miniştrilor şi parlamentarilor PSD, şi fiecare demaraj se contabilizează. Chiar dacă până la europarlamentare mai este un an, lucrurile par să meargă în direcţia bună pentru unii, PSD pregătindu-se de pe acum să-şi împacheteze catrafusele şi să lase guvernarea nu unora mai capabili, ci acelora care duc dorul Puterii, ca o dovadă că în politica românească alternativele sunt precum povestea cu fata Morgană care e, dar…nu e.

Comentarii