La Caransebeş, creşterea salariilor în sistemul bugetar a dublat numărul cumpărătorilor de apartamente

Analiza de piaţă pentru anul 2018 efectuată de Agenţia „Nestamis” din Caransebeş arată ce a căutat cumpărătorul de imobile pe de-o parte, precum şi felul în care s-a modificat piaţa imobiliară în cursul anului trecut.

Astfel, profilul cumpăratorului actual se prezintă astfel: 51% sunt tineri până în 35 ani şi 49% peste vârsta de 35 ani; 48% muncesc în sectorul privat, 46% sunt angajaţi la Stat şi 6% muncesc în agricultură; pentru 54% dintre respondenţi familia se compune din 3 persoane, pentru alţi 31% din două persoane, pentru 7% din 4 persoane, iar pentru 8% o singură persoană. Bugetul lunar al familiei este în creştere pentru toate categoriile: sub 2.500 de lei lunar pentru 18% din cei chestionaţi; între 2.500 – 5.000 de lei pentru 53% din cei chestionaţi; peste 5.000 de lei pentru 29% din respondenţi.

După caracteristicile locuinţei dorite, cumpărătorii se împart astfel: 5% doresc să achiziţioneze o garsonieră/apartament cu o cameră, 42% un apartament cu două camere, 30% apartament cu 3-4 camere, iar 23% o căsuţă; imobilele căutate se află la etaje intermediare 1-3, cu balcon, finisate, izolate, decomandate sau nu; pentru 56% dintre respondenţi situaţia în care imobilul se vinde mobilat este un avantaj; 32% îşi doresc un apartament în zonă centrală sau în cartierul Cazărmii, 16% pe Sebeş, 35% în Pipirig şi 16% în zona Ţarinei sau Nord, iar 1% în Zona Gării sau Balta Sărată.

În ceea ce priveşte modul de achiziţie, 21% dispun de cash (creştere cu 30% faţă de anul precedent), 20% se bazează pe accesarea unui credit imobiliar, iar 59% doresc accesarea unui credit Prima Casă (în scădere cu 27%).

În acest moment, 54% dintre respondenţi au spus că preţurile actuale sunt corecte, iar 46% au apreciat că preţurile actuale sunt prea mari. Totodată, pentru 33% din aceştia, preţurile actuale vor stagna, pentru 56% vor creşte, iar pentru 11% vor scădea.

În cazul Caransebeşului, se poate spune că a crescut numărul tinerilor până în 35 ani care doresc să-şi achiziţioneze un imobil (o creştere importantă, de 30%), creşterea salariilor în sistemul bugetar este substanţială şi a dublat numărul cumpărătorilor din acest sector, mai mult de jumătate dintre respondenţi au afirmat că preţurile actuale sunt corecte şi că se aşteaptă la scumpiri în viitorul an. De asemenea, este foarte important faptul că din ce în ce mai mulţi cumpărători renunţă la finanţarea prin „Prima Casă” (scădere de 27%) şi apelează la un credit ipotecar cu dobândă fixă pe perioada de creditare, chiar dacă avansul este de 15-20%. Motivul este dat de siguranţa financiară pe termen lung, rata fiind o sumă fixă, neinfluenţată de ROBOR sau de fluctuaţiile date de schimbul valutar, chiar dacă dobânda este mai mare, în acest caz, de 7-8%. În plus, a crescut numărul cererilor pentru apartamente amenajate/renovate şi confortabile ca şi suprafaţă şi dispunere a camerelor, creşte numărul cererilor pentru apartamentele în imobile noi, există încă multă precauţie pe piaţa imobiliară, generată de modificările financiare la nivel naţional, dar şi local, fapt care a dus, începând din toamna trecută, la o scădere semnificativă a numărului de tranzacţii. Interlocutoarea noastră ne-a mai informat că la Caransebeş există o nevoie foarte ridicată de noi spaţii de locuit şi că, în momentul de faţă, piaţa apartamentelor „vechi sau noi” este una foarte săracă în comparaţie cu anii anteriori, potenţialii cumpărători plângându-se că nu au din ce alege.

Preţul apartamentelor din Caransebeş a crescut uşor în 2018, astfel: 518 euro/mp pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră; 595,5 euro/mp pentru apartamente cu două camere; 559,5 euro/mp pentru apartamentele cu 3 camere; 489 euro/mp pentru cele cu patru camere.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, indicele imobiliar pentru apartamentele „vechi” variază cu: 1,33% , în scădere, pentru garsoniere şi apartamente cu o cameră, pe fondul cererii slabe pentru acest gen; 7,59%, în creştere, pentru apartamente cu două camere, acestea fiind cele mai căutate; 5,75% , în creştere, pentru apartamentele cu trei camere, căutate în mare parte de familii cu copii; 1,90%, în scădere, pentru apartamentele cu patru camere, care continuă să ţină clienţii cumpărători la distanţă, cererea fiind aproape inexistentă. Statistica prezentată face referire doar la apartamentele situate în blocurile vechi.

Sunt căutate, în special, apartamente amenajate, renovate, cu toate utilităţile, izolate.

La Caransebeş rămâne neacoperită cererea pentru case, noi sau vechi, cu suprafaţa de cel mult 100 mp, cu curte şi intrare auto, cu un preţ aproximativ de 40-50.000 de euro.