Moment istoric la Reşiţa. Jandarmii reconstituie scena în care eroul Nicolae Marcu a fost ucis

monument jandarm

La sfârşitul acestei săptămâni, mai exact vineri, 14 iunie, se împlinesc 100 de ani de la moartea eroului Nicolae Marcu, jandarmul ucis în Valea Domanului din Reşiţa.

Marius Săndulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Caraş-Severin spune că reşiţenii sunt aşteptaţi pentru a-l omagia pe Nicolae Marcu, iar pentru a face cunoscute faptele pentru care acesta a devenit erou local, vineri, începând cu ora 10.45, la intersecţia cu strada ce duce spre hanul „La Boieru’”. Aici va avea loc un moment istoric, fiind reconstituită scena în care jandarmul şi-a pierdut viaţa.

„De asemenea, la monumentul ridicat în cinstea eroului jandarm Nicolae Marcu vor fi depuse coroane și jerbe de flori, vor fi rostite alocuțiuni referitoare la momentele acelor vremuri, dar și un ceremonial militar si religios”, a mai spus Săndulescu.

Scurt istoric
Într-un articol apărut în ziarul Drapelul din Lugoj nr. 58 din 24 iulie 1919 este descrisă întreaga scenă. „Pe la orele două după amiezi, jandarmul N.Marcu a însoţit în trăsură pe trei oficianţi ai societăţii căilor ferate la Doman ca să distribuie salariul muncitorilor de la ocnele de cărbuni de acolo. La gura Sârnicului- unde drumul se pare a fi mai strâmt – oameni nesăţioşi şi râvnitori după câştig neleguit,din tuficul des de pe ambele părţi ale drumului au puşcat mai întâi asupra cailor dintre cari unul momentan a şi căzut, la ce vizitiul şi cei trei funcţionari săriră din caleaşcă. Vizitiul o tuli spre Doman, funcţionarii spre Recita; iar bietul Marcu conştiu de misiune sa, nu şi-a părăsit locul voind astfel cu orice preţ şă ţină în siguranţă plata muncitorilor în sumă de 180.000 coroane, ce rămase în lada din trăsură. Astfel inainte de a fi orientat dincotro vin puşcăturile pânditorii nesăţioşi ascunşi în tufiş şi postaţi în trei locuri l-au precedat şi repetind, L-au nimerit pe sărmanul Marcu de mai multe ori. Lovitura mortală cum să vede i-a cauzat-o plumbul ce l-a nimerit în cap”.

„Totul s-a petrecut în decurs de nişte secunde în momentul nefericit când din întâmplare jandarmeria locală, a eşit la faţa locului, unde asemenea grăbind şi d-l protopretor Dr. Gropsoreanu, au constatat moartea jandarmului Marcu, care zăcea în un lac de sânge, asemenea şi caii crepaţi, iar lada cu bani furată. În ziua înmormântării, 16 iunie la orele 17.00. se putea observa pe strada principală o mişcare neobicinuită, locuitorii din loc şi jur se strecurau în grupe dese pe strada principală, grăbind cu toţii spre spitalul societăţii căii ferate, unde împodobite cu flori, fusese pus pe catafalc regretatul jandarm român. Întreg oraşul luase un aspect de tot schimbat. Actul inmormântării a fost impozant. Numărul celor prezenţi a fost peste 6.000 de suflete. Între cei prezenţi am putut remarca: pe reprezentantul comandei militare franceze şi oficerii români, reprezentanţii oficianţilor de la branşele estabilimentelor de aici. Actul inmormântării l-au efeptuit Onoraţii noştri parohi Bumbescu, Becnaz, Vida şi Belcea. Rămăşiţele pământeşti fură puse spre odihna vecinică, date la comanda d-lui Chira între salve de onoare”.

Comentarii