PLUS şi accesul în siguranţă la şcoală al elevilor navetişti!

PLUS Caraş-Severn atacă OUG 51/2019, prin care s-a eliminat transportul rutier de persoane, intrajudețean, din sfera serviciilor publice ale statului și din sfera responsabilităților Consiliilor județene, de a asigura astfel navete sigure și predictibile pentru elevii de liceu.

În opinia celor de la PLUS, mai mult de 100.000 de elevi depind zilnic de navetă pentru a ajunge la școală, iar unul din cinci elevi din învățământul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, în condiţiile în care peste jumătate din populația cu vârsta cuprinsă între 15- 19 ani locuiește în mediul rural.

„De asemenea, liceele profesionale către care sunt acum obligați să meargă elevii care au luat sub nota 5 la BAC sunt situate în general în zona urbană. Distanța medie la nivel național pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta este de 18 kilometri. A trecut mai mult de o lună de când PLUS a semnalat riscurile create de OUG 51, dar constatăm că, deși în ultima lună mai multe voci semnalează de asemenea aceste probleme: asociații ale elevilor, Avocatul Poporului, celelalte partide de opoziție, în patru zile începe școala fără a avea nicio propunere de soluție din partea decidenților.

Filiala PLUS Caraș-Severin cere Consiliului să comunice public, înainte de începerea școlii, modalitatea prin care se vor asigura de buna desfășurare a navetei. Acolo unde traseele nu sunt acoperite și operatorii de transport nu au reînnoit licențele, nu doar crește riscul abandonului școlar, ci se lasă loc și taximetriei ilegale, cu riscuri mari pentru siguranța elevilor, lipsa transportului în comun fiind și motivul pentru care fetele au ajuns pe mâna criminalului din Caracal. Cerem din nou guvernării PSD, Consiliului Județean Caraș-Severin și Inspectoratului Școlar Județean, să asigure o navetă sigură și constantă pentru elevii județului“, se arată într-un comunicat de presă al PLUS Caraş-Severin.

Comentarii