„100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial” – o expoziţie inedită la Caransebeş

De: 
MATEI MIRCIOANE
28 iulie 2014 - 23.45

La Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a fost deschisă, luni, 28 iulie, expoziţia „100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial”. Expoziţia cuprinde obiecte din colecţia profesorului Gheorghe Rancu, din Şopotu Vechi, Valea Almăjului.

Expoziţia a fost deschisă de către directorul muzeului din Caransebeş, Adrian Ardeţ, care a precizat că evenimentul a fost organizat cu prilejul comemorării începutului Primului Război Mondial, declanşat în data de 28 iulie 1914. Apoi, istoricul Adrian Ardeţ a prezentat câteva date privind izbucnirea războiului şi a mulţumit profesorului Gheorghe Rancu pentru preţioasa lui colecţie, adunată cu migală în decurs de o jumătate de veac.

Despre expoziţie a vorbit şi istoricul Liviu Groza din Caransebeş, subliniind valoarea deosebită a expoziţiei, care cuprinde scrisori, documente, obiecte personale ale soldaţilor şi ofiţerilor întorşi de pe front sau ale celor care şi-au dat viaţa în război, obiecte care dau seamă despre „Marele Război”, despre întâmplările, istoriile, dramele trăite de luptătorii români pe front.

Aspect din expoziţia - 100 de ani de la primul războiGheorghe Rancu a spus că la începutul carierei, în 1964, când a fost repartizat la Şopotu Vechi, a încercat doar să-şi facă datoria de dascăl, pentru ca mai apoi să ia pilda unor înaintaşi ai săi, care au cercetat istoria locului şi au găsit diferite obiecte şi documente pe care le-au datat, le-au conservat şi le-au transmis urmaşilor.

În muzeul organizat în casa proprie, profesorul Gheorghe Rancu a adunat peste 2.000 de arme, ustensile, echipament militar, obiecte personale etc. Mai deţine şi o colecţie de peste 160 de scrisori, trimise de pe front sau primite de ostaşi de acasă, precum şi în jur de 300 de fotografii ale celor care au participat la lupte. Colecţionarul a pus la dispoziţia publicului din Caransebeş o parte însemnată a obiectelor de mai mici dimensiuni, care au putut fi transportate de la muzeul său de la Şopotu Vechi şi expuse în sala de la Caransebeş. În expoziţie se află o ladă soldăţească, păstrată de o bătrână din Bănia, căreia i-au murit pe front ambii copii. Lada conţine o trusă de bărbierit: un brici, un pămătuf şi un săpun. De remarcat că lada a fost folosită de tată în Primul Război şi de fiu în cea de a doua conflagraţie mondială. Mai sunt expuse o baionetă, o cască, bidoane şi cartuşe, toate găsite pe teritoriul Văii Almăjului. Un obiect care a stârnit emoţia publicului este un săculeţ cu tricolor, în care era pus pământ românesc şi pe care soldaţii îl purtau atârnat la gât. Expoziţia mai cuprinde medalii, vederi, fotografii, carnete de însemnări, scrisori, o tabacheră şi o brichetă, obiecte care au aparţinut unor ofiţeri.

Referitor la harta Banatului Istoric din 1915, expusă pe un perete, istoricul Liviu Groza a făcut o precizare interesantă. „Despre soarta Voivodinei, vă pot spune că delegaţia care a plecat la Conferinţa de la Paris a plecat cu un maldăr de documente cu care să sprijine cererea ca Banatul să fie dat în întregime la România Mare. Sârbii au invocat însă faptul că graniţa ar fi prea aproape de capitala Belgrad şi atunci s-a hotărât să se stabilească graniţa de vest a ţării noastre astfel încât din România tunul cu cel mai mare calibru din acea vreme să nu poată să tragă până la Belgrad. Aşa am pierdut Voivodina”, a spus Liviu Groza.

Manifestarea a fost organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Muzeul Naţional de Istorie a României.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget