„Cine se află în spatele vostru?“

De: 
VICTOR NAFIRU
19 aprilie 2010 - 00.25

În zilele ce au trecut după lansarea ziarului „Argument“, mulţi m-au întrebat la modul direct: „Cine se află în spatele vostru? Ce interese apăraţi? şi dacă va fi tot un ziar de partid cum au fost atâtea până acum?“ Sincer, întrebările de acest gen nu m-au surprins. Ba, chiar mă aşteptam să ni se pună, dintr-un motiv cât se poate de simplu: în ultimii ani, politicul şi grupurile de influenţă de toate tipurile şi-au întins tentaculele peste tot ce mişcă în această ţară. Presa n-a fost nici ea scăpată din vederile acestor potentaţi ai zilei de azi. Omul obişnuit vede ce se întâmplă în jurul lui. S-a deşteptat şi nu mai gândeşte ca în anii ’90. Observă, înjură cât înjură, după care, sătul să fie mereu manipulat, i se face greaţă. Închide televizorul sau schimbă canalul cu talk-show-urile politice, ascultă doar muzică la radio, nu mai cumpără ziare. Şi pune întrebări de genul celor de mai sus. E şi aceasta o formă, minimă, de protest.

Cititorul are dreptate când afirmă că este scârbit de o astfel de presă. Am trăit, alături de alţi colegi, experienţe triste. Dar şi hilare, aş putea spune. Pe când lucram la „Sud-Vestul“, finanţatorul ziarului, primarul oraşului Oţelu Roşu, Simion Iancu, nu s-a mulţumit că îl avea, dar a ţinut cu tot dinadinsul să ştie toată lumea cât era el de mogul. Ca atare, a dat dispoziţie să-i fie trecut numele în caseta tehnică, iar în dreptul său să specifice că e patron. Poate doar în ţările bananiere s-ar mai fi întâmplat aşa ceva. Acolo, şi pe Valea Bistrei, unde lui Simion Iancu, cratimă Simi, pupincuriştii îi spun Împăratul. Ei, bine, acest Împărat, care în viaţa reală este secretarul PD-L Caraş-Severin, ajunsese până într-acolo încât ori de câte ori era ziua de naştere a unui membru din familie, prieten sau coleg de partid, mai important, ne cerea să le dăm felicitările de rigoare, chiar pe prima pagină a ziarului. Dacă îi spuneai că aşa ceva nu e posibil, răspunsul era invariabil acelaşi: „Ziarul este al meu şi fac ce vreau cu el“.

Ca să revin la întrebarea din titlu, vă răspund simplu: m-am săturat de împăraţi, zei şi alte personaje de acest fel fabricate în laboratoarele politichiei dâmboviţene. O dată ne-am ars, a doua oară nu. Alături de noi s-au strâns câţiva oameni de afaceri, sătui, ca şi voi, de tot ce se întâmplă în acest judeţ căruia Dumnezeu i-a dat de toate, mai puţin pe cei care să ne aducă binele colectiv. Pe aceştia, din păcate, sau din fericire, trebuie să-i găsim noi.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget