„Neagra”, pe ultimul drum? Locomotiva cu abur de la Oraviţa a fost dusă la Bucureşti

De: 
MATEI MIRCIOANE
11 iunie 2014 - 10.40

Neagra - locomotiva cu abur la OraviţaLocomotiva cu abur, botezată de lucrătorii CFR din Oraviţa şi Anina cu numele de „Neagra”, care a tractat garniturile de vagoane pe Semmeringul Bănăţean, ultima dată în 2006, a fost scoasă din Gara Oraviţa şi trimisă la Bucureşti. Locomotiva a fost transportată de la Oraviţa la sfârşitul săptămânii trecute şi, de ieri, se află expusă în Gara Bucureşti Nord.

Plecarea locomotivei de la Oraviţa a fost dispusă printr-un ordin al Ministerului Transporturilor – Societatea Feroviară de Turism (SFT CFR SA), emis în data de 5 mai 2014 şi semnat de către administratorul special Octavian Cojocaru. Societatea Feroviară de Turism are administrator special din cauză că se află în insolvenţă. Motivul expedierii locomotivei la Bucureşti este deschiderea unei expoziţii de locomotive în Gara de Nord. Conform dispoziţiei: „În perioada 10.06 – 15.06.2014 va avea loc proiectul cultural Tezaur de Istorie, Cultură şi Tehnică Feroviară, proiect ce se va desfăşura în conformitate cu OMT nr. 599/08.05.2014, în care societatea noastră este implicată cu punerea la dispoziţie a materialului rulant de epocă”. În document se mai arată că locomotiva cu seria 50.065, adică „Neagra”, va fi returnată după încheierea acţiunii.

Desigur, lucrătorii de la Remiza de Locomotive Oraviţa nu se puteau opune unei dispoziţii venite de la Ministerul Transporturilor – SFT CFR SA, însă multele promisiuni neonorate ale autorităţilor cu privire la repunerea în funcţiune a locomotivei şi la reabilitarea Semmeringului Bănăţean au stârnit suspiciunile lucrătorilor CFR de la Oraviţa. Aceştia se tem că, aşa cum nu s-au ţinut de cuvânt până acum, nu o vor face nici în ceea ce priveşte returnarea locomotivei, mai ales că Societatea Feroviară de Turism CFR se află în insolvenţă. În plus, s-a lansat zvonul că un întreprinzător ar fi interesat să cumpere locomotiva, să o repare şi să o pună în funcţiune pentru o afacere de turism privată. Dacă aşa stau lucrurile, nimeni nu va putea opri societatea aflată în insolvenţă să vândă locomotiva pentru a încasa nişte bani. Rolul administratorului special tocmai acesta este, să facă bani pentru a plăti datoriile societăţii.

Neagra - la aniversarea Semmeringului BănăţeanLucrătorii de la Remiza de Locomotive Oraviţa ne-au informat că locomtiva este, de fapt, încă în stare de funcţiune. Însă, are o defecţiune la cazan şi mai multe componente uzate, din care cauză merge vreo 30 -35 de kilometri, după care trebuie oprită şi gresată. Tractarea locomotivei de la Oraviţa la Bucureşti (sau invers) costă destul de mult şi de aceea lucrătorii se tem că SFT CFR nu va mai cheltui alţi bani ca să trimită locomotiva înapoi la Oraviţa.

La aflarea veştii, primarul Oraviţei, Dumitru Ursu, s-a arătat extrem de surprins. „Până aseară nu am ştiut nimic. M-a sunat ziaristul Vali Popovici de la Reşiţa şi mi-a spus că locomotiva a fost dusă la Bucureşti. Am aflat că este acolo o expoziţie, după care va fi adusă înapoi. Sper că aşa este şi nu e vreo manevră cu intenţii ascunse. Dar, vă promit că mă voi folosi de toată forţa mea pentru a aduce locomotiva înapoi”, a spus primarul Dumitru Ursu.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget