„Tangoul iubirilor” – tangoul disperării

De: 
MATEI MIRCIOANE
30 martie 2015 - 11.35

Premiera spectacolului „Tangoul iubirilor”, de Arthur Schnitzler, a umplut până la refuz, aseară, sala Palatului Cultural din Reşiţa. Piesa „Tangoul iubirilor” este un spectacol realizat de Nicolae Dumitru Vlădulescu, cel care a făcut regia, scenografia, sunetul şi lumina, precum şi adaptarea textului pentru spectacol.

În original, textul lui Schnitzler conţine zece scene în care sunt descrise „confruntări” erotice între un bărbat şi o femeie, personajele fiind din cele mai diverse medii sociale, de la prostituată, la fată în casă, de la soldat, la scriitor, şi până la protipendada din înalta societate vieneză. Scenele nu au nicio legătură narativă una cu alta, personajele fiind mereu altele, Schnitzler imaginând astfel un spectacol fără poveste. Nicolae Dumitru Vlădulescu a ales cinci dintre aceste secvenţe, din motive lesne de înţeles; pentru a limita lungimea spectacolului la o oră şi câteva minute, altfel, probabil, scenele care reflectă aceeaşi idee ar fi devenit obositoare.

Spectacolul fără poveste este şi aşa riscant, publicul fiind, desigur, obişnuit să asiste la poveşti cu început, conţinut şi cu un final mai mult sau mai puţin fericit. Actorii teatrului reşiţean, însă, şi-au făcut treaba profesionist, creând tipologii interesante, menţinând atenţia publicului, care s-a dezmorţit spre final, aplaudând prestaţia actorilor, a Cameliei Ghinea, care a ieşit în evidenţă, atât în rolul prostituatei, cât şi în cel al soţiei. De altfel, scena în care Camelia Ghinea este soţie, iar Marius Tudor este soţul scriitor, a fost cea mai consistentă şi cea mai aplaudată, fiind şi singura scenetă de comedie autentică. Camelia Ghinea joacă uneori excesiv, apăsând pedala comic-grotescului, dar cred că bine face, fiindcă fără jocul acesta ce-ar mai fi rămas din spectacol! Între scene, regizorul a introdus şi două secvenţe coregrafice de dans, în care, pe fondul unui „Tango asasin”, cele două perechi, Camelia Ghinea – Florin Ibraşi, respectiv Ana Maria Cizler – Marius Tudor, redau sub forma unui dans „bătălia erotică” dintre bărbat şi femeie.Ibraşi-Ghinea, Cizler-Tudor Spectacolul se încheie cu strigătul prostituatei Leocadia, interpretată de Camelia Ghinea, „Toţi vreţi, mă, fără bani!”, strigăt care ar evidenţia o idee cam subţire sau, mă rog, nu prea profundă. Însă disperarea din vocea prostituatei reuşeşte să dea emoţie, încărcând spectacolul cu altă dimensiune. Adică, tot jocul acela al perechilor, uneori frivol, alteori ridicol, fals, comic, murdar sau agresiv, are şi o dimensiune tragică, a omului disperat, care, pentru a supravieţui, ar vrea să se vândă şi nu are cui. Până la urmă, aşa-zisul joc erotic se joacă pe viaţă şi pe moarte! Tangoul iubirilor este, de fapt, tangoul disperării. Este un tango din care tocmai iubirea lipseşte cu desăvârşire.

Vlădulescu i-a supus pe actori unui experiment dificil, într-un spectacol după un text din care nu văd cum s-ar fi putut scoate mai mult. E de văzut.Aplauze - "Tangoul iubirilor"

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget