Așa se scrie istoria Reșiței!

De: 
SAVA NIKOLICI
15 martie 2015 - 12.55

Simbolurile Reșiței dispar rând pe rând, din orașul de altădată rămânând doar nostalgia și fotografiile îngălbenite de vreme. În urmă cu 15 ani a fost demolat unul din cele două furnale din Combinatul Siderurgic Reșița, iar mai apoi, s-a renunțat la funicularul ce traversează centrul orașului. Să nu mai vorbim de închiderea laminorului de bandaje și șină de cale ferată, a secțiilor de motoare disel pentru locomotive și navale ori a fabricii de tunuri.

Ultimul simbol – poate nu la fel de celebru ca cele enumerate mai sus, aflat pe lunga listă a demolării, este CET-ul, care în ultimii ani și-a tot schimbat denumirea, dar acest lucru nu a salvat societatea de la faliment.

Stoarsă până la ultimul leu de cei care au condus-o în baza numirilor politice, compania va ajunge la fier vechi pentru că, terenul de sub clădiri are o poziție strategică și valorează mult chiar și într-o economie de piață cum e cea din Reșița. Pentru acest lucru este nevoie de răbdare, iar vremea buldozerelor nu este departe. Este posibil ca acolo, pe malul drept al Bârzavei să apară un cartier de blocuri ori o zonă comercială, în funcție de interesele viitorilor investitori.

Până când va fi „culcat“ la pământ CET-ul, alții muncesc de zor la tăierea conductelor care transportau agentul termic în locuințele reșițenilor. Lucrările au fost încredințate, prin licitație, unei firme din București, care taie de zor în tot municipiu. De o săptămână, muncitorii au ajuns în zona industrială Mociur. Soluția aleasă de aceștia este pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Conductele tăiate sunt transportate prin albia Bârzavei până în parcarea de vizavi de benzinăria Petrom, apoi încărcate în mașinile care iau calea depozitelor de fier vechi.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget