Anina, în viitor!

De: 
MATEI MIRCIOANE
23 aprilie 2015 - 20.55

Anina-Steierdorf - în viitor!Astfel îşi imaginau vizionarii de la începutul secolului XX că va arăta unul din cartierele Aninei, Steierdorf, în viitor. Ca în fotografia de mai sus. Nu arată aşa, însă, peste 5 ani, va fi un oraş turistic, cu pârtii pentru sporturi de iarnă şi cu mii de pensiuni şi hoteluri, sunt de părere edilii oraşului şi cu partenerii lor germani, sosiţi astăzi în vizită, de la Obersdorf, din landul Bavaria.

La Anina se află în vizită o delegaţie din cunoscuta staţiune turistică şi de sporturi de iarnă Obersdorf, deelgaţie condusă de Manferd Helmert, cel care a realizat un studiu privind transformarea unei zone miniere, în zonă turistică. Delegaţia a fost prezentă, împreună cu primarul Aninei, Gheorghe Românu, la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, unde a fost întâmpinată de către vicepreşedintele Ionesie Ghiorghioni.Discuţii cu delegaţia din Obersdorf Cu prilejul întâlnirii, inginerul Manfred Helmert a declarat:

„Am realizat mai multe proiecte în România. Eu vin dintr-o regiune care este aproape la fel poziționată geografic ca a dumneavoastră. Regiunea noastră are aproximativ 170 mii de locuitori și trăiește cam 60 la sută din turism. Am început acum 50 – 60 de ani, cu un sătuc mic, de munte, și am crescut turismul. Mai exact, am început cu 50 mii de înnoptări și am ajuns la 12 milioane de înnoptări, la noi, în regiune. Studiul meu l-am prezentat la Congresul Mondial și am primit foarte multe cereri din regiunea montană a țării, unde turismul montan trebuie să fie subvenționat și ajutat. Am fost, anul trecut, la deschiderea muzeului din Deva, unde l-am cunoscut pe primarul orașului Anina, şi l-am invitat în Bavaria, unde i-am arătat multe posibilități care se pot realiza cu bani puțini. Ştiţi şi dumneavoastră, nimeni nu are bani! Nimeni nu vrea să investească undeva une se ştie că nu se recuperează investiţia. Domnul primar a venit cu foarte multe idei din regiunea noastră şi m-a invitat, cu o delegaţie să venim, să vedem această zonă. Suntem foarte entuziasmaţi de primire, de natură şi de posibilităţile de a dezvolta turismul”.

Primarul oraşului Anina, Gheorghe Românu a vorbit şi el despre proiect, dar şi despre necesitatea schimbării mentalităţii locuitorilor din Anina, care, cu spirit de iniţiativă, pot să beneficieze din punct de vedere economic de bogăţiile naturale ale Munţilor Aninei, fiindcă deschiderea unei pensiuni cu până la cinci camere nu este o intreperindere prea dificilă pentru cei care deţin case şi terenuri.

„Am purtat discuții cu Manfred Helmert, căruia i-am povestit despre zona Aninei, despre mineritul din Anina, care a fost închis, şi, în acest fel am ajuns să fiu invitat să văd transformările din zonal or. Dintr-un sătuc cu o mică industrie minieră, am văzut o dezvoltare bazată în special pe turism şi, apoi, pe creșterea animalelor. Într-adevăr, au acele obiective importante, după cum bine știți, sunt trambulinele de la Oberstdorf, dar, nu sunt ceva ieşit din comun, să nu se poată realiza. La Anina s-ar putea preta realizarea unor săniuțe pe șine, astfel încât să realizăm aceste obiective care să atragă sportivii şi turiștii. Zona Anina este una cu altitudine mai mică, între 400 și 600 de metri altitudine, față de 1000-1100, cât au dânşii acolo, dar şi la noi este zăpadă o perioadă destul de lungă, iarna. Putem realiza acele boburi pe şine. În rest, lucrăm la direcţiile de dezvoltare ale truismului, pe partea de moteluri, de pensiuni, astfel încât turistul să poată dormi la noi, să şi mănânce. A doua direcţie este de crearea acestor obiective, la care colaborăm cu partenerul german, aflat acum în vizită la noi. A treia direcţie este partea de promovare, care începe să dea roade, având în vedere că pentru 1 şi 2 mai toate pensiunile şi hotelurie din Anina sunt pline, rezervările sunt déjà făcute”, a spus primarul Gheorghe Românu.

Şi viceprimarul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a declarat că are încredere în turismul montan şi foarte mare încredere în primarul Gheorghe Românu.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget