Atunci când sângele nu se mai opreşte!

Dr. Marinela Racz: „Hemofilicii îşi trăiesc dramele în linişte”

De: 
MATEI MIRCIOANE
17 aprilie 2015 - 09.10

Hemofilia este o boală genetică, ereditară, relativ rară şi foarte gravă. În hemofilie sângele nu se coagulează eficient. Odată ce începe sângerarea, aceasta se opreşte mult mai greu decât la o persoană fără probleme de coagulare. În judeţul Caraş-Severin, situaţia pacienţilor hemofilici este dramatică, sechelele lor fiind cronicizate şi multiple, terapia fiind insuficientă.

Asăzi este „Ziua Internaţională a Hemofiliei”, însă nu este zi de sărbătoare, dimpotrivă, am putea spune că marchează un moment de alarmă şi de tristeţe. În Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, sunt în evidenţă 9 pacienţi hemofilici, dintre care 7 au hemofilie A, unul are hemofilie B şi o pacientă are boala von Willebrand (o boală care se dezvoltă printr-un mecanism diferit, dar cu simptome identice). Aceşti pacienţi sunt adulţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 56 ani. Cu prilejul „Zilei Internaţionale a Hemofiliei”, Marinela Racz, singurul medic hematolog al Spitalului Judeţan din Reşiţa, i-a adunat pe bolnavii cu hemofilie într-un salon pentru a discuta cu ei despre problemele cu care se confruntă, pentru a le da sfaturi, pentru a le distribui pliante cu instrucţiuni.

Referitor la problemele existente în ceea ce priveşte tratamentul hemofiliei, medical Marinela Racz ne-a declarat: „Am vrut neapărat să ne întâlnim cu cât mai mulţi pacienţi pentru a discuta doleanţele lor, problemele lor. Am prezentat şi un material informative privind regulile, ce trebuie să facă atunci când se produce o hemoragie, cum să ajugă cât mai repede la spital pentru a li se administra factorul de coagulare, pentru că eficienţa este cu atât mai mare cu cât se face mai repede. De asemenea, să discutăm despre banii alocaţi, pentru că bugetul pentru hemofilie este sub necesar, sub nevoile pacienţilor. În 2014 bugetul a crescut cu 40 la sută, dar, doar pentru profilaxie, adică pentru copii, pentru pacienţi până la vârsta de 18 ani şi pentru complicaţiile imunologice severe, adică pentru pacienţii hemofilici cu inhibitori. Cum noi nu am avut în judeţ nicio astfel de categorie, am primit vreo 340.000 de lei suplimentare, dar nu am putut să-I folosesc pentru că nu ne-am încadrat. Atunci am cerut o suplimentare de buget pentru tratamentul la cerere, când se produce hemoragia, am primit ceva, dar foarte puţin. Şi, în acest condiţii, pe un an avem 120.000 de lei, bani pe care îi folosim pentru factorul de coagulare, bani care sunt insuficienţi”.

„La sfârşitul anului 2014, România a reuşit să ajungă la un consum mediu al factorilor de coagulare de 1,04 unităţi pe bolnav, însă, încă foarte departe de 3 unităţi per capita, cifră considerată minimul de terapie de substituţie pentru hemofilie. Cu un tratament corect şi suficient, pacienţii hemofilici din România ar putea avea o viaţă normală, cu o calitate a vieţii comparabilă cu cea a pacienţilor din ţările vecine. De exemplu în Bulgaria se acordă 3,4 unităţi per capita, iar media în Uniunea Europeană este de 6,5 unităţi per capita. Românii cu hemofilie primesc de 18 de ori mai puţin tratament substitutiv decât finlandezii sau irlandezii, de 12 ori mai puţin decât ungurii şi de 3 ori mai puţin decât bulgarii”, a mai precizat Marinela Racz.Dr. Marinela Racz discută cu pacienţii Am stat de vorbă şi cu câţiva dintre pacienţi. Trei dintre ei lucrează, iar unul este student. La ceilalţi sechelele sunt atât de accentuate, articulaţiile sunt afectate şi muşchii sunt atrofiaţi, încât cu greu se pot ajuta singuri. Virgil Dan Croitoru, 42 de ani, a absolvit facultatea de ştiinţe economice, dar este grav afectat, se mişcă cu mare dificultate, nu a reuşit să lucreze nicio zi, este în pensie de boală. Marius Văran, 41 de ani, este economist şi lucrează la domiciliu, ţine evidenţa şi completează fişe de protecţia muncii. Sorin Curac, 45 de ani este gestionar la UCM Reşiţa, lucrează una-două zile pe săptămână, însă aceasta nu pentru că nu ar putea mai mult, ci pentru că şi uzina „are probleme de sănătate”. Ana Ienea, 56 de ani, este asistent medical. Liubomir Cornea, 26 de ani, este student la agronomie, în Timişoara, speră că va ajunge inginer agronom, însă boala îl face sceptic în ceea ce priveşte posibilităţile de angajare.

Medicul Marinela Racz a mai afirmat: „Pledăm pentru o terapie corectă a hemofiliei în România, pentru o terapie de substituţie de minim 3 unităţi per capita, atât de necesară pacienţilor noştri hemofilici, care îşi trăiesc propria drama în linişte şi fără spectacol mediatic. An de an, vedem evoluţia dramatică a pacienţilor noştri hemofilici şi îi tratăm în spital, cu emoţii de fiecare data şi cu teama de a nu asista neputincioşi la imposibilitatea opririi hemoragiilor, neavând la îndemână tratamentul suficient”.Colectivul de la Secţia Hematologie În activitatea de la secţia de hematologie a spitalului din Reşiţa, Marinela Racz este sprijinită de un colectiv de asistente, alcătuit din: Stana Megan (asistent-şef), Florentina Baderca, Marinela Străin, Ofelia Străin, Raluca Ursu, Nicoleta Micşa şi Liliana Ariciu.

 

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget