Calea ferată Oraviţa–Anina a ajuns în atenţia Comisiei Europene

De: 
MATEI MIRCIOANE
13 martie 2015 - 20.45

O delegaţie a Comisiei Europene a vizitat, ieri, Calea Ferată Oraviţa-Anina pentru a se convinge de virtuţile turistice ale monumentului industrial supranumit „Semmeringul Bănăţean”. În fruntea delegaţiei a fost consilierul Raffaelle Spallone, precum şi o consilieră a comisarului european Corina Creţu.

Pe traseul Oraviţa-Anina, parcurs pe linia ferată cu drezina, au mai fost doi reprezentanţi ai Asociaţiei Pro Banatul de Munte, Nicolae Dumitru Vlădulescu şi Marian Apostol, primarul oraşului Anina, Gheorghe Românu, precum şi reprezentanţi ai CFR.Raffaelle Spallone pe viaduct În urma vizitei, membrii Asociaţiei Pro Banatul de Munte (fostă Asociaţia Lobby pentru Banatul de Munte), împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, au susţinut astăzi o conferinţă de presă.

Apostol şi Vlădulescu au afirmat că membrii delegaţiei s-au declarat mulţumiţi de ceea ce au văzut, iar consilierul Raffaelle Spallone a solicitat Asociaţiei Pro Banatul de Munte să primească mandat să o reprezinte în Comisia Europeană. Intenţiile privind calea ferată Oraviţa-Anina au fost rezumate astfel de către preşedintele Sorin Frunzăverde: „Ce vrem, de fapt? Pe de o parte, să o declarăm patrimoniu UNESCO sau parte a patrimoniului cultural industrial european, ceea ce îi va conferi un alt statut. Şi încercăm să obţinem o finanţare directă de la Comisia Europeană, pentru reabilitarea ei. Sunt asemenea exemple, în care Uniunea Europeană finanţează direct de la Comisie, anumite obiective. Nu prin Programe operaţionale sectoriale, nu prin Programul Operaţional Regional, nu prin programe transfrontaliere sau alte astfel de programe, ci direct pe obiectiv. Este, dacă vreţi, cazul cel mai recent, sigur, respectând proporţiile, magistrala feroviară Lion–Torino, de peste trei miliarde euro. Există o paletă largă de finanţări de acest gen, direct de la Comisia Europeană, iar noi acest lucru îl vrem”.

Marian Apostol a precizat: „În paralel cu eforturile de a înscrie monumentul în patrimonial UNESCO, rămâne valabile şi intenţia noastră de a încheia o asociere a semmeringurilor existente în Europa, pentru ca toate împreună să facă înscrierea în patrimoniul cultural-industrial european. În condițiile în care se rezolvă acest lucru, există șansa ca anual să primească finanțări pentru întreținerea acestor obiective și, ce este iarăși un avantaj, e că nu se mai poate avea în vedere distrugerea acestui obiectiv”.

Nicolae Dumitru Vlădulescu a spus: „Consider că ne aflăm pe un drum bun şi vreau să contrazic zvonurile lansate de anumiţi alarmişti, că nu se face nimic pentru Semmeringul Bănăţean şi că acesta se va închide. Eforturile asociaţiei noastre, cele ale Consiliului Judeţean, precum şi ale altor susţinători ai cauzei acestui monument industrial, încep să se concretizeze. Obiectivul a devenit din ce în ce mai vizibil şi începe să atragă tot mai mulţi turişti. Odată cu înscrierea monumentului în patrimoniul UNESCO, lucru pentru care, iată, avem sprijinul Comisiei Europene, dezafectarea liniei ferate devine practic imposibilă”.

Frunzăverde, Apostol şi Vlădulescu s-au declarat încrezători în faptul că prin relaţiile care s-au deschis vor găsi finanţare pentru reabilitarea şi funcţionarea căii ferate ca obiectiv turistic european.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget