Caraş-Severinul, un judeţ fruntaş în privinţa muncii la „negru“

De: 
SAVA NIKOLICI
23 aprilie 2015 - 16.45

În perioada 14 – 17 aprilie, Inspecția Muncii a efectuat acțiuni de control în toată țara, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în cel al securității și sănătății în muncă. „Bilanțul“ acțiunilor a fost unul îngrijorător: s-au aplicat amenzi în valoare de peste un milion de lei și s-au făcut patru propuneri de cercetare penală pentru angajatorii care au primit la muncă mai mult de cinci persoane, fără contracte individuale.

În total, au fost depistate 133 de persoane care lucrau la „negru“. Aproape o treime, 40, au fost identificate la angajatorii din Caraș-Severin, 33 au fost din județul Bihor și 18 din București. Au fost sancționați și 191 de patroni, din care 29 pentru muncă fără forme legale, dar și șase persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la „negru“.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 176.000 de lei. Pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcţiune a unui număr de șase echipamente de lucru, pentru a fi prevenite posibile accidente de muncă. Dintre acestea cinci au fost dispuse în județul Prahova și una în județul Bacău.

„Căutăm permanent soluții pentru prevenirea eficientă a accidentelor de muncă și exemplele de bună practică identificate la nivel european devin modalități concrete, la nivel național, de îmbunătățire a capacității instituționale. Dorim pentru angajații români asigurarea unor locuri de muncă, sigure și sănătoase fapt care determină implicit ca acestea sa fie și mai productive. În aceeași măsură păstrăm preocuparea pentru scăderea muncii fără forme legale și implicit a accidentelor de muncă”, susține Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget