Cât de bine se poate trăi din gunoaiele haldinei din Dealul Lupacului?

De: 
VICTOR NAFIRU
23 martie 2015 - 01.10

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Intercom Deşeuri Caraş-Severin, pe scurt, ADI, este singura îndrituită să se ocupe cu problema deșeurilor în Caraș-Severin, în conformitate cu prevederile Uniunii Europene. ADI, la care acționari sunt consiliile locale, își desfășoară activitatea printr-un operator regional. Până în urmă cu un an și jumătate, operator era Ecosal Caraș-Severin, un SRL care, în afară de a cheltui banii primăriilor pe mașini de teren și pe salarii mari, nu a făcut nimic concret în vederea obținerii licenței de exploatare. Și nici nu avea cum, în condițiile în care atât ADI cât și Ecosal nu aveau decât patru angajați la un loc.

Între timp Ecosal a dispărut, iar locul său a fost luat de Green Ecobauer SRL. Mai mult, în septembrie 2013 s-a schimbat și conducerea ADI, locul fostului viceprimar al Reșiței, Tiberiu Pădurean, fiind luat de Dani Borduz, fiul primarului comunei Fârliug, Ion Borduz. Pentru cei ce nu cunosc, să precizăm că Green Ecobauer este un operator regional cu doi acționari. Un administrator, Constantin Brabete, și un asociat, cu 51,22%, în persoana unui alt fost viceprimar reșițean, Sorin Simescu. De ce nu e Simescu administrator dacă tot e acționar majoritar? Simplu, fostul viceprimar este angajat la un alt operator județean, mai precis la Aquacaraș SA. La firma la care este patron, lucrează doar două ore pe zi, după cum avea să ne mărturisească Sorin Simescu.

Potrivit surselor noastre, Green Ecobauer s-a înființat pe filiera lui Călin Stoia, din Cluj, condamnat, cu suspendare, într-un dosar în care apărea fostul primar al Clujului, Sorin Apostu. Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Veres SA, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru dare de mită, în formă continuată, trei ani pentru spălare de bani, în formă continuată. Cum, haldina din Dealul Lupacului este autorizată doar pentru selectarea deșeurile menajere, acestea sunt transportate la deponeul de la Turnu Severin care este al Companiei de Salubrizare Brantner Veres SA. Din același surse am aflat că, nu toate deșeurile din facturile ce se decontează ajung la Severin. O parte dintre ele rămân pe haldina reșițeană, ca și până acum. „Afacerea“ cu hârtii decontate între părți ar aduce, lunar unor persoane, câteva sute de mii de lei. Cel puțin așa susțin sursele noastre.

Sorin SimescuAm încercat să abordăm cele aflate cu conducerea SC Green Ecobauer SRL, însă cei doi acționari au fost zgârciți în răspunsuri. Administratorul Brabete nici măcar nu a vrut să stea de vorbă pe această temă, ce-i drept, ne-a refuzat politicos, în timp ce Sorin Simescu ne-a dat două întâlniri, ca mai apoi să ne spună la telefon: „E o prostie. Mergeți sus, la haldină, să vă convingeți. Eu spun că nu e așa. Lucrăm foarte cinstit“. La fel de categorici au fost și când i-am întrebat dacă câștigurile lor sunt de 3.000, respectiv 5.000 de euro. „Acum, ce facem, trecem de la deșeuri la salarii?“, s-a arătat iritat fostul viceprimar.

Directorul ADI, Dani Borduz, ne-a mărturisit că din controalele efectuate zilnic și încrucișat, rezultă că deșeurile se transportă în mod corect la Turnu Severin. A admis, însă, că nu poate monitoriza situația 24 de ore din 24. Când l-am întrebat dacă este adevărat că trece foarte rar pe la haldină, pentru că merge des în Germania să aducă autoturisme, așa cum susțin unii, Borduz ne-a mărturisit: „Știu cine v-a spus toate astea. Dacă am fost plecat în Germania, e pentru altceva, nu pentru ce se vorbește. Mai schimb și eu mașina, dar e altceva, și o fac pe concediul meu. Sunt un tip serios, nu mă ocup de ceea ce insinuează unii“.

Nu știm ce insinuează unii, însă, cei trei șefi peste gunoaiele județului nu ne-au convins că lucrurile stau altfel decât am aflat noi. Tăcerea lor și răspunsurile evazive lasă loc de interpretări chiar și pentru un novice în făcut bani din...gunoaie!

 

 

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget