Ce-i transmite primarul din Păltiniş directorului AJVPS: „Să-şi scoată peştii din baltă, să-i încoloneze şi să-i ducă în pas de defilare la Reşiţa“

De: 
VICTOR NAFIRU
22 aprilie 2015 - 09.30

Balta de la hotarul dintre Caransebeș și Păltiniș, cunoscută sub numele de balta de la Avicola, a ajuns motiv de sfadă între Primăria Păltiniș, care și-o revendică din punct de vedere cadastral, și Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor, cea care declară că o administrează de patru ani, până în 2016. Partea bună e că, în plină perioadă de prohibiție la pește, pescarii sunt chiar îndemnați să pescuiască.

Directorul AJVPS Caraș-Severin, Mircea Ciobanu, spune că balta e administrată de asociația pe care o conduce, ea fiindu-le încredințată de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, acum patru ani. „Momentan, noi, AJVPS administrăm această baltă pe care, din câte am înțeles, și-o dispută primăriile din Caransebeș și Păltiniș. În ultimii patru ani noi am populat-o cu puiet cumpărat de noi, iar acum am lăsat-o ca baltă de sacrificiu“.

Când a aflat că primarul Păltinișului, Ion Popovici, are cu totul altă opinie în privința administrării bălții, Mircea Ciobanu ne-a mărturisit care sunt intențiile AJVPS în această situație: „Autorizația de administrare expiră anul viitor. Dacă nu vom ajunge la o înțelegere, ne vom recupera banii cheltuiți cu popularea bălții“. Cum? Simplu: „Vom băga plasele și vom scoate până la ultimul pește, apoi le lăsăm balta“.
Dar, până atunci, pescarii pot pescui zi și noapte, până când s-o goli balta de cărășei și albitură.

Replica, tăioasă, a primarului Popovici nu s-a lăsat mult așteptată: „Să-și scoată peștii din baltă, să-i încoloneze și să-i ducă în pas de defilare la Reșița“. Apoi, ne-a prezentat varianta sa. Nu e nimic adevărat ce spune directorul AJVPS. În ultimul timp a încercat prin tot felul de metode să mă determine să închei un protocol cu ei în vederea administrării bălții. L-am refuzat de fiecare dată, pentru că suntem într-un litigiu cu Primăria Caransebeș. Și dacă ar fi, tot nu i-aș da balta pentru că, de patru ani nu a plătit niciun leu primăriei noastre, nici pentru terenul pe care se vânează, nici pentru balta respectivă. Până acum câțiva ani, la bugetul local intrau anual trei-patru milioane de lei de la AJVPS, acum nu mai intră nici un leu“.

Lucrurile astea sunt bine de știut, să înțeleagă toți pescarii amatori de ce nu trag peștii la balta Avicola. La cât stres au de suportat, nici nu-i de mirare că se întâmplă așa!

 

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget