Cititorii au idei: „Autostrăzile din România ar putea porni din Caraş-Severin!”

De: 
MATEI MIRCIOANE
9 martie 2015 - 13.30

Construcţii - Cariera Valea DomanuluiCetăţeanul Petru C. ne-a semnalat faptul că se demolează construcţiile carierei de calcar din Valea Domanului, de lângă Reşiţa. Nu că ar fi ceva ilegal, mai ales că acea carieră este a unei firme private şi firma poate decide să demoleze ce doreşte. Doar, se întreabă cetăţeanul, de ce Reşiţa şi Caraş-Severinul nu folosesc marea bogăţie de calcar pentru industria construcţiilor.

Judeţul Caraş-Severin stă pe un munte de clacar, iar calcarul este materie primă pentru var şi pentru ciment. „Republica Croaţia este, de asemenea un ţinut extrem de bogat în calcar. Şi îşi foloseşte această bogăţie pentru construcţia de autostrăzi. Se construiesc autostrăzi în draci, în Croaţia, cu îmbrăcăminte rutieră de beton. Evident, şi Croaţia are parcuri naturale protejate, în ţinuturile carstice, dar asta nu înseamnă că nu foloseşte resursele naturale” – Petru C.

Am aflat şi noi că tendinţa actuală în Europa este de a folosi îmbrăcăminte de beton, peste care se toarnă asfalt, pentru construcţia autostrăzilor. Astfel, autostrăzile sunt mai rezistente. Iar calcarul este materia primă pentru ciment, iar cimentul întărit este beton.Cariera de calcar, lângă Reşiţa (încercuită cu roşu) Petru C., bun cunoscător al judeţului, mai spune că toată zona Oraviţa – Anina stă pe munţi de calcar. Bogăţiile subsolului, în România, sunt ale statului. De ce nu foloseşte statul, autorităţile locale, această bogăţie? Calcarul din Caraş-Severin ar putea sta la baza reţelei de autostrăzi din România. Deisgur, la exploatarea calcarului se pun nişte probleme de mediu. „Dar, dacă alţii pot, noi de ce nu am putea?! Mai ales că de la nivelul autorităţilor centrale se tot afirmă că autostrăzile sunt o prioritate pentru dezvoltarea economică a României”, a mai spus cetăţeanul Petru C.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget