Georg Hromadka este comemorat la 30 de ani de la moarte

De: 
SAVA NIKOLICI
9 aprilie 2015 - 11.40

Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa vor organiza împreună miercuri, 15 aprilie, începând cu orele 16, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reșița, o manifestare comemorativă dedicată lui Georg Hromadka, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la moartea acestuia, moment marcat printr-un plic filatelic ocazional și o ștampilă adecvată.

Georg Hromadka, născut în Lupeni în 1911, a fost crescut de părinţi de etnie germană într-un mediu social-democrat şi într-un spirit de filosofie şi morală a clasicismului german și socialismului ştiinţific.

În timpul prezenţei sale la Reşiţa, în 1929 devine secretar al organizaţiei locale a Tineretului Socialist, care tocmai se fondase, iar mai târziu, secretar al Partidului Social-Democrat din Reşiţa. Se implică în perioada 1932 - 1933 la publicarea revistei săptămânale „Freies Wort” ( „Cuvântul liber“) din Reşiţa, în jurul căreia se aduna atunci toată stânga socialistă din Banatul Montan.

Desfiinţarea sindicatelor şi partidelor în 1938 i-a condus pe majoritatea membrilor Tineretul Socialist în subteran, unde celulele Partidului Comunist, desfiinţat în 1924, i-au acaparat. Instabilitatea acestor celule uşurează descoperirea lor de către Siguranța acelor vremuri. Georg Hromadka este arestat prima oară în 1940 - 1941 şi din nou în 1942. În faţa unei comisii a Wehrmachtului în 1943, în închisoarea din Arad, refuză să intre în trupele SS.

Eliberat din închisoare în august 1944, a aderat la Partidul Social-Democrat restabilit, dar în 1948 este arestat cu alţi funcţionari conducători ai partidului, în baza unor acuzații false, şi condamnat la 20 de ani în închisoare.

În 1956 este graţiat cu ajutorul foştilor camarazi şi devine jurnalist la redacţia ziarului „Neuer Weg” (= „Drum Nou“) din Bucureşti. Deşi s-a format ca autodidact, Hromadka a impresionat cu cunoştinţele şi talentul său jurnalistic, devenind şi editor. În 1970 Hromadka conduce anuarul turistic „Komm mit” ( „Vino cu noi”) al cotidianului „Neuer Weg“.

După o scurtă perioadă petrecută ca pensionar în Reşiţa, la sfârşitul anului 1980, emigrează în Republica Federală Germania unde moare cinci ani mai târziu.

La inițiativa Partidului Social-Democrat, Consiliul Local și Primăria Municipiului Reșița l-au declarat pe Georg Hromadka în data de 26 martie 2002 Cetăţean de Onoare post mortem al Municipiului Reșița.

Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița au organizat de-a lungul anilor mai multe manifestări comemorative dedicate lui Georg Hromadka. De asemenea, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița a realizat de-a lungul anilor 2 plicuri filatelice ocazionale cu ștampile adecvate care să aducă aminte de această personalitate. În anul 2011, prin grija și cu finanțarea celor două organizații ale etniei germane caraș-severinene, Monetăria Statului din București a realizat o medalie comemorativă.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget