Hotelurile groazei de pe Muntele Semenic

De: 
MATEI MIRCIOANE
4 ianuarie 2015 - 12.00

Muntele Semenic este şi astăzi vizitat de mii de turişti, care au umplut pârtile de schi şi cabanele. Mulţi turişti fac sport, dar şi mai mulţi numai se plimbă prin staţiune, pentru a se bucura de aerul curat şi de ninsoare. Printre cabanele aglomerate, în staţiunea de pe Semenic, se înalţă câteva construcţii, hoteluri monumentale, dar care au un aer sinistru, din cauză că sunt părăsite.

Chiar în zona centrală a staţiunii se înală Cabana Central şi hotelurile Gozna şi Nedeia, care altădată contribuiau la faima staţiunii. Cabana Central, o construcţie edificată în 1935, arată ca un castel lugubru, asta după ce timp de aproape un secol(!) a fost punctul central de atracţie al turiştilor. După o privatizare nereuşită, actualul proprietar promite redeschiderea cabanei, încă din anul 2012, însă, deocamdată „Castelul” de pe Semenic stă închis.Cabana Central Câteva zeci de metri mai spre vârf, se înalţă lugubru, cu geamurile sparte, hotelul Gozna. Acesta face parte dintre hotelurile cumpărate de magnatul căilor ferate, Gruia Stoica. A fost închis în anul 2000, şi de atunci se înalţă în mijlocul staţiunii, ca o corabie abandonată în ceaţă.Hotel Gozna La alte câteva zeci de metri, răsare din pâclă un hotel şi mai mare, cu două corpuri de clădire, hotelul Nedeia. Acesta pare mai degrabă un buncăr părăsit din vremea războiului mondial.Hotel Nedeia Şi hotelul Nedeia aparţine tot lui Gruia Stoica şi a fost închis tot în anul 2000. Despre acest hotel, un ospătar care au lucrat la Nedeia din 1980 până când s-a închis ne spune: „A fost perla Semenicului. Hotelul era plin cu turişti şi iarna şi vara. Acum, când mă uit la el, mă apucă plânsul”. Ne-am apropiat de hotelul-buncăr cu geamurile sparte şi am observat că are şi uşile sparte, date de perete. Niciun indicator care să interzică intrarea. Am intrat. Prin zăpada viscolită şi aruncată pe holuri, prin camere, se văd urme de oameni şi de câini. Multe urme de câini. Prin camere, imaginile sunt ca dintr-un film suprarealist. Mese şi fotolii acoperite de zăpadă, veceuri smulse, televizoare sparte, cuiere acoperite cu ţurţuri de gheaţă.Cameră la Nedeia Hol la NedeiaAm urcat la primul etaj. Aceleaşi camere cu zăpadă viscolită. Pe unul din holuri, un fotoliu înzăpezit, pe care câinii au făcut cărare. Am ajuns la Recepţie. O sală încăpătoare, cu mochetă pe jos, acoperită cu zăpadă. Pe tejgheaua recepţiei, un pahar cu aproximativ un deget de vin roşu! Cineva şi-a băut vinul în acest spaţiu sinistru, dar, probabil, i-a stat în gât. N-a reuşit să-l bea până la fund.Recepţie la Nedeia Am mai bântuit preţ de câteva minute prin acest hotel-fantomă şi am ieşit la aer. Prin faţa hotelului treceau turiştii spre pârtia de schi. Aproape toţi întorceau capul şi „se minunau” de această construcţie lugubră. Unii dintre ei, probabil, mai vechi prieteni ai munţilor, dădeau mărunt din buze. Înjurau. „Ce hotel era Nedeia! E un dezastru! Am făcut vreo cinci revelioane aici. Cum e posibil aşa ceva!?”, ne-a spus un schior, care ne-a văzut şi pe noi minunându-ne în faţa dezastrului.Hotel Nedeia
Deasupra de Gozna şi Nedeia se întrevede un grup de căsuţe de vacanţă, înecate în ceaţă şi singurătate. Sunt căsuţele Birta, închise de mai mulţi ani. Mulţimea de turişti se miră, pentru că la această oră toate locurile de cazare de pe Semenic sunt ocupate!

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget