La ce e bun cardul naţional de sănătate. Dispar decontările fictive şi banii din sistem vor putea fi furaţi mai greu!

De: 
MATEI MIRCIOANE
16 martie 2015 - 21.25

Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu de la data de 1 mai, a.c., însă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) îi îndeamnă pe asiguraţi să-l utilizeze şi în prezent, când beneficiază de un serviciu medical, deoarece aceasta va permite decontarea exclusiv a servicilor medicale efectuate.

Mirela Zeman, director de relaţii contractuale la CJAS Caraş-Severin, şi Dragoş Luca, director la DSP Caraş-Severin, au susţinut astăzi o conferinţă de presă cu privire la rolul şi rostul cardului naţional de sănătate. Mirela Zeman a anunţat că în Caraş-Severin au fost distribuite prin poştă 187.785 de carduri, din cele peste 210.000 câte au fost alocate asiguraţilor din judeţ. Din cardurile nedistribuite prin poştă şi trimise la CJAS, aproape 8.000 au fost transmise medicilor de familie de care aparţin asiguraţii, urmând ca medicii de familie să dea cardurile asiguraţilor.

Până în prezent, 51 de persoane au refuzat să ridice cardurile din motive religioase. Persoanele care refuză cardul, pentru a fi asigurate, vor trebui să solicite o adeverinţă de la CJAS, adeverinţă care va fi valabilă timp de 3 luni. După care trebuie reînnoită.

Cardul naţional de sănătate conţine doar datele de identificare ale asiguratului (numele, codurile de identificare, data naşterii şi temenul de valabilitate - 5 ani). Datele medicale vor fi inscripţionate pe cardul de sănătate de către medicul de familie doar la cererea asisguratului. Tot la cererea asiguratului se inscripţionează şi acordul privind donarea de organe. Aceasta se poate face numai cu o declaraţie notarială, după înscrierea în registrul donatorilor.

Practic, în prima fază, până când pe carduri nu sunt inscripţionate datele medicale ale asiguratului, acestea nu-i sunt de vreun folos eventualului pacient. Însă, prin utilizarea cardului, nu mai sunt posibile decontările fictive, medicii putând deconta serviciile medicale reale, deci, numai pentru pacientul care a trecut pe la medic, cu cardul în mână. Astfel, banii din sistem sunt folosiţi eficient, ceea ce, până la urmă, este în beneficiul asiguratului.

Ulterior, conform informaţiilor preezntate de şefii de la CJAS şi DSP Caraş-Severin, cardurile vor fi legate la Dosarul Electronic de Sănătate, un sistem informatizat de păstrare a datelor medicale ale tuturor pacienţilor.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget