Maia Truţulescu, fetiţa care se joacă cu vopselele în prima ei expoziţie personală

De: 
VICTOR NAFIRU
3 martie 2015 - 10.50

De obicei, când mergem în vizită la cineva, gazdei îi ducem un buchet de flori, iar copiilor, o cutie cu ciocolată sau câteva bombonele. Nu același lucru s-a întâmplat joi după amiază când, familia Truțulescu, din Reșița, a primit zeci de musafiri. Unii dintre ei, colegi, prieteni ori cunoscuți, în timp ce cu alții, nu se văzuseră niciodată până atunci. Însă, în mod surprinzător, cei mai mulți au oferit florile Maiei Truțulescu, fetița de doar 5 ani, aflat, biologic, la vârsta la care orice copil se joacă cu păpușile, se uită la desene animate, și ascultă povești înainte de culcare. Cu toate acestea, joi după amiază, Maia Truțulescu a fost pentru o clipă cel mai matur dintre toții copiii pe care i-am văzut în viața noastră.

Și când spunem aceasta, ne gândim că această copilă a reușit să impresioneze atâta lume prin picturile ei, iar pe deasupra, să organizeze prima sa expoziție personală. Aproape o sută de persoane, între care oameni de cultură și critici de artă, au trecut pragul Muzeului Banatului Montan din Reșița, pentru a fi contemporani cu un astfel de eveniment. Nu au lipsit emoțiile, dar nu ale micii artiste, ci ale părinților, oameni în toată firea, obișnuiți cu așa ceva, fapt recunoscut și de tatăl său, cunoscutul pictor Marian Truțulescu: „Eu sunt mai emoționat decât ea, pentru că sunt tăticul ei și pentru că e prima ei expoziție personală. Sper să-i placă publicului care, după cum văd, a venit în număr mare în această seară“.

Cuvinte elogioase au fost rostite de N.D. Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest, din Reșița, Felicia Quint, care a promis, în numele Lions Club Reșița, să cumpere trei lucrări în scop caritabil, precum și criticul de artă Călin Chincea. Acesta din urmă a ținut să sublinieze faptul că expoziția Maiei Truțulescu reprezintă o adevărată sărbătoare, care uimește și încântă ochiul și sufletul. „E manifestarea artistică a unui copil talentat. Un copil care descoperă jocul cu arta prin culoare și materiale. Trăiește într-o casă de oameni care au diverse preocupări, și din casa asta ies aceste tablouri, prin lucrurile care există acolo, din tuburile de culori consumate, din borcanele cu tot felul de vopsele, din bucăți de sârmă și ață. Lucrările astea devin incredibil de mature căci, prima impresie e că sunt realizate de un artist adevărat“, a spus criticul.

Pe simezele Muzeului Banatului Montan sunt expuse 21 de lucrări pe care, după cum spune Truțulescu-tatăl, Maia le-a pictat nefiind el acasă, cu vopselele „furate“ din atelierul său. Merită să fie văzute și admirat munca unui copil care, cu sau fără voia părinților săi, a devenit, cel puțin pentru o zi, vedeta despre care, cu siguranță, se va mai vorbi de acum înainte.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget