Muzicianul Ion Românu a fost fixat în bronz şi în istoria municipiului Reşiţa

De: 
MATEI MIRCIOANE
4 aprilie 2014 - 19.30

Ion Românu - bust de bronz  de Aurel Ghe. ArdeleanuBustul de bronz al muzicianului Ion Românu a fost dezvelit şi sfinţit, astăzi, în faţa Palatului Cultural din Reşiţa. La eveniment au participat autorităţi, muzicieni, oameni de cultură, precum şi un relativ numeros public, aflat în trecere şi oprit pentru câteva momente, din curiozitatea celui care vrea să afle de ce cântă preoţii şi de ce vorbesc domnii la microfon.

Sorin Frunzăverde - vorbeşte despre Ion Românu

Bustul este realizarea sculptorului timişorean Aurel Gheorghe Ardeleanu şi a fost înălţat în faţa Palatului Cultural din iniţiativa dirijorului Diodor Nicoară, elev de suflet al lui Ion Românu şi fost dirijor al Corului Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.Diodor Nicoară şi Aurel Ghe. Ardeleanu

Conform tradiţiei, momentul festiv a fost deschis de o slujbă religioasă oficiată de preoţi din Reşiţa şi Caransebeş, în frunte cu protopopul Reşiţei, Petru Berbentia. Toată lumea s-a rugat pentru sufletul unui muzician de excepţie, care a reînviat tradiţia corurilor din Banat, la Reşiţa. După slujba religioasă a vorbit preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, care i-a învăţat pe de rost biografia lui Ion Românu. Biografia muzicianului a fost prezentată mult mai pe larg de către Diodor Nicoară, care l-a lăudat şi pe excepţionalul muzician Ion Românu, dar şi pe preşedintele Sorin Frunzăverde. Diodor Nicoară a spus: „Vă felicit pentru că aţi ales în fruntea judeţului un mare om de cultură, care este şi un iubitor de muzică, dar nu orice fel de muzică, ci muzică de mare clasă. Fără domnul Frunzăverde acest bust nu ar fi existat. Este adevărat că a fost ideea mea să facem bustul, dar eu mă gândisem să-l facem la Soceni, unde s-a născut Ion Românu. Însă domnul preşedinte a spus că bustul lui Ion Românu merită să fie înălţat la Reşiţa. Avem, astfel, un monument dedicat celui mai important maestru al muzicii corale bănăţene, care, pe lângă excepţionalele sale realizări, a mai făcut un lucru, poate, şi mai important. A stimulat şi crescut sub aripa sa alţi reprezentanţi de seamă ai muzicii, cum este şi maestrul Sabin Păuţa, un genial compozitor, prezent la această manifestare”.Slujba religioasă - la bustul lui I. Românu

Înainte de cuvântarea lui Diodor Nicoară, însă, a avut loc un moment neprogramat. Este vorba despre ieşirea lui Ioan Iliasă, fiul lui Petru Iliasă şi nepotul dirijorului Ion Iliasă, membru marcant al Reuniunii de Cântări, Lectură şi Musică a Plugarilor Români din Reşiţa Română. Ion Iliasă, membru al Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, a întrerupt cuvântul lui Diodor Nicoară şi a strigat că bustul lui Ion Românu nu are ce căuta în faţa Palatului Cultural, ci el ar fi trebuit amplasat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa. Netulburat, Diodor Nicoară a spus că aspectul poate fi discutat, însă, cu altă ocazie, nu la acest moment festiv.
Oficialităţi la dezvelirea bustului lui I. Românu
La eveniment a participat şi Mioara Românu, una dintre fetele lui Ion Românu, precum şi una dintre nepoatele acestuia. Mioara Românu şi-a exprimat bucuria pentru cinstirea care i se aduce tatălui său şi a adresat cuvinte de mulţumire tuturor celor care au susţinut acest proiect.

La dezvelirea bustului au mai fost prezenţi, sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu, preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, Nicolae Plujar, directorul Teatrului de Vest, Nicolae Dumitru Vlădulescu (unul dintre principalii iniţiatori şi susţinători ai proiectului, care, din păcate pentru el, a fost sărit de toţi de la capitolul mulţumiri), primarul comunei Rusca Montană, Adorian Solomonesc, omul de afaceri Ştefan Dorohoi, ultimii doi fiind dintre cei care au sprijinit financiar realizarea bustului, oameni de cultură, scriitori, artişti, preoţi şi alte naţionalităţi conlocuitoare.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget